IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:00 | 4 януари 2022
Обновен: 07:09 | 23 април 2024

13 хиляди, но в зелено – глобата за превишена скорост! Къде сме ние в света?

Швейцария е световен лидер по санкции за това нарушение

По материала работи: Слав Велев
13 хиляди, но в зелено – глобата за превишена скорост! Къде сме ние в света?

Глобата за превишена скорост никога не е добре дошла, но със сигурност е необходима да се защити безопасността на другите участници в движението. В България често се оплакваме от размера на санкциите, но реалността показва, че по света положението е много по-тежко, пише "AutoMedia".

Изследване на австралийския сайт Budgetdirect.com анализира най-високите глоби в различните държави по света, като използвана официална информация и съобщения в пресата. В някои страни санкцията е с фиксирана стойност, определена от закона (в България е така), докато в други тя е пропорционална на доходите на водача. Във втория случай Budget Direct изчислява средния доход на глава от населението за всяка страна, като целта е да се получи и средна оценка.

Лидер по този показател е Швейцария, където средната стойност на глобите за превишаване на скоростта е 13 320 щатски долара. В класирането за Стария континент следват Финландия – 7920 долара, и Австрия – 5993 долара. България се намира по средата – 972 долара, докато най-евтино се отървават шофьорите в Украйна - 63,5 долара, и Русия – 68,39 долара.

Заб. В случая размера на наказанията е посочен в австралийски долари, а в скобите зад тях - в американски долари.

В световен мащаб най-малкия глоби за превишена скорост плащат в Африка, което е напълно логично, тъй като там доходите са най-ниски. „Рекордьор“ по този показател е Судан, където средната финансова санкция за това нарушение е 0,07 долара.

Световният рекорд за най-голяма превишена скорост принадлежи на швейцарец, който през 2010 г. е засечен да управлява своето Mercedes SLS AMG по пътя Берн - Лозана. Изпълнението му струва 767 000 долара (около 677 000 евро), което превишава в пъти стойността на автомобила му.

Невинаги обаче наказанията се налагат заради фрапиращи превишения. В Белгия през 2019 г. беше издаден фиш за 226 000 долара (200 000 евро) за преминаване със 72 км/ч на участък с ограничение 50 км/ч. По-парадоксален е случай във Финландия, където санкцията се основава на заплатата на безразсъдния водач. Той трябваше да плати над 120 000 евро за преминаване с 51 км/ч в участък, където не се посочва конкретно ограничение.

Топ 20 на най-големите глоби за превишена скорост:

Коментари

Новини Варна