IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
12:15 | 9 януари 2022
Обновен: 09:26 | 26 март 2024

Омикрон не спря британците да резервират летните си почивки

Жертвите на пандемията във Великобритания са над 150 000

По материала работи: Слав Велев
Омикрон не спря британците да резервират летните си почивки

Ръст в резервациите в почивките на Острова дойде, след като премиерът Борис Джонсън обяви, че изискванията за тестване и карантината за пристигащите ще бъдат облекчени. Във Великобритания напълно ваксинирани пътници и лица под 18 години вече не трябва да правят тест преди заминаването си. Вместо това могат да направят антигенен тест /а не по-скъпата PCR версия/, което спестява на четиричленно семейство около 300 паунда.

Испания е най-предпочитана дестинация сред туристите, следвана от САЩ, Франция, Италия и Гърция, сочи проучване сред 2000 британски туристи.

В Испания съгласно настоящите правила, всички пътници, които са преболедували или са ваксинирани, могат да пътуват до страната без допълнителни правила за влизане, дори и ако страната им на произход е в червената зона. Страната се бори с шеста вълна на вируса заради Омикрон. Испанският министър-председател Педро Санчес въведе носенето на маски за лице на открито още на Бъдни вечер в опит да овладее напрежението, което означава, че туристите са длъжни да носят маски. Те не са задължителни по време на тренировки, на плажа или в басейна.

САЩ облекчиха ограниченията си за пътуване в началото на ноември, преди да се появи Омикрон. Повечето напълно ваксинирани чуждестранни граждани могат да влязат в САЩ, но преди да се качат на самолета, ще трябва да покажат отрицателен тест, направен поне предишния ден. Хората, които не са ваксинирани, трябва да носят маски на закрито. Задължително е носенето на маски и в самолети, автобуси, влакове и други форми на обществен транспорт, пътуващи до, в или извън САЩ, както и на закрито в транспортни центрове като летища и гари.

Франция допуска пътници само по съществени причини – по работа и по причини, които не могат да бъдат отложени. Носенето на маски е задължително и на открито, и на закрито. В Италия независимо дали са ваксинирани или не, при пристигане в страната по въздух, суша или море, може да подлежи на произволно тестване за Ковид. Хората, които са ваксинирани и с отрицателен PCR тест няма да подлежат на карантина.

Пътуващите са длъжни да носят маска при ползване на обществен транспорт, и да спазват разстояние. От октомври културните обекти работят на пълен капацитет, включително театри, кина и концертни зали.

Хората, пътуващи до Гърция, ще трябва да попълнят формуляр за местонахождението си, и да представят отрицателен PCR или негативен антигенен тест. В отговор на разпространението на Омикрон правителството отново въведе задължителното носене на маски на открито. В обществения транспорт и магазините се изисква поставянето на две маски. На втория и четвъртия ден след пристигането в страната туристите трябва да си направят PCR тестове.

Смъртните случаи, свързани с новия коронавирус, във Великобритания вече са над 150 хиляди. Премиерът Борис Джонсън заяви по този повод, че вирусът е взел "страшна дан" в страната, предаде ДПА. Ройтерс свързва преминаването на мрачния праг с рекордния брой новозаразени, предизвикан от омикрон. Силно заразният нов коронавирусен вариант, идентифициран първо в Южна Африка в края на ноември, вече е доминиращ във Великобритания.

В събота британското правителство съобщи за над 146 хиляди новозаразени. Починали са още 313 човека, дали положителен тест за коронавирус през последните 28 дни.

Смъртните случаи във Великобритания от началото на пандемията вече са 150 057. Страната е на седмо място в черната статистика след Съединените щати, Бразилия, Индия, Русия, Мексико и Перу, отбелязва ДПА.

Коментари

Новини Варна