IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
10:45 | 8 януари 2022
Обновен: 14:30 | 22 април 2024

Как боледуват от Омикрон ваксинирани и неваксинирани?

Симптомите са висока температура, умора, отпадналост, болки в тялото и кашлица

По материала работи: Слав Велев
Как боледуват от Омикрон ваксинирани и неваксинирани?

Новия вариант на SARS-CoV-2 - Омикрон е силно заразен и се разпространява с голяма скорост в САЩ. Поради тази причина възникват редица въпроси и хипотези за това какви могат да бъдат симптомите и тежестта на заболяването и какви са различията след ваксинация.

Най-често срещаната симптоматиката на заболяването Ковид-19, която се е получила в резултат на заразяване с Омикрон, не се различава особено от тази причинена от другите варианти на вируса.

Наблюдава се висока температура, умора, отпадналост, болки в тялото, кашлица, задух и след това загуба на мирис и вкус. В някои случаи пациентите могат да имат запушен нос, хрема, гадене, повръщане и дори диария.

Разликите при тези симптоми сред ваксинираните и тези, които нямат ваксина са, че при ваксинираните хора температурата е по-ниска или дори няма такава. Освен това цялостната симптоматика при тях протича много по-леко.

Данни, които са се появили в някои от рано проведените научни изследвания, са, че при този вариант на Ковид-19 хремата и запушеният нос се срещат по-често от преди.

Наблюденията показват, че симптоматиката при Омикрон като цяло е по-лека. Не е ясно обаче, дали това се дължи на самите особености на този вариант на вируса или на факта, че много от заразените хора вече са или ваксинирани, сложили своята бустерна доза, или в някои части на света, като Южна Африка, вече имат естествен имунитет от предишна инфекция.

Повече по темата четете в puls.bg 

Коментари

Новини Варна