IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
12:30 | 2 февруари 2022
Обновен: 20:10 | 27 април 2024

Проучване: Автомобилите с ДВГ са по-екологични от газовитe котлони!

Половин милион коли отделят толкова метан, колкото всички печки в света

По материала работи: Слав Велев
Проучване: Автомобилите с ДВГ са по-екологични от газовитe котлони!

Учени от Калифорния публикуваха в списанието Environmental Science & Technology свое проучване, в което са сравнени щетите за околната среда, причинявани от автомобили, работещи с двигатели с вътрешно горене и котлоните на газови печки, предаде AutoMedia.

Резултатите от изследването сочат, че половин милион превозни средства годишно отделят по-малко метан в атмосферата от домакинските уреди. Освен това, дори преминаването към електрически котлони няма да подобри ситуацията.

Като част от експеримента учените са изследвали работата на печките в 54 хотела. Специалисти са уплътнили уредите с полиетилен, след което са измерили нивото на емисиите на метан по време на работа. Оказа се, че 3/4 от общия обем газ на печката е изхвърлен, докато тя е изключена. Експертите обясняват това с факта, че по време на работа огънят почти напълно изгаря метана. Така газовата технология създава парников ефект дори без работа.

Учените са изчислили, че печките на природен газ отделят 2,6 млн тона метан във въздуха всяка година, което е сравнимо с емисиите на половин милион автомобила, задвижвани с двигател с вътрешно горене. Това означава, че дори в случай на пълен преход към електрически печки, нивото на въглеродните емисии от производството на енергия за тях ще бъде по-високо, отколкото при използване на газови уреди.

Още новини от света на автомобилите ще намерите на AutoMedia

Коментари

Новини Варна