IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
12:10 | 18 февруари 2022
Обновен: 13:28 | 24 април 2024

Ад в Йонийско море: Ферибот, пълен с българи, се запали (ВИДЕО)

Двама българи все още са на борда. 33 камиона на пловдивски превозвач са изгорели

По материала работи: Слав Велев
Ад в Йонийско море: Ферибот, пълен с българи, се запали (ВИДЕО)

Пожар избухна на ферибот с 288 души. На борда е имало около 100 българи, съобщи БНТ.

Корабът е плавал от Гърция за Италия. Запалил се е тази сутрин между 3 и 4 часа малко след о. Корфу в посока Италия.

Сред българите има семейства с малки деца. Съобщава са за един леко пострадал човек с дихателни проблеми, откаран в болница. Няма данни за други пострадали или за жертви.

За няколко българи все още няма информация къде са и дали са живи, каза за БНТ Румен Методиев от Петрич, един от пътниците на ферибота.

Спасителната операция е продължила около 40 минути. В нея са участвали три кораба на бреговата охрана.

Причините за инцидента не са известни.

Двама души са хванати в капан в горящия ферибот и са в контакт със спасителите. По информация на protothema.gr двамата мъже, които са на борда все още, са българи.

Комуникацията им с властите обаче е затруднена. В ход е акция по гасене на огнената стихия.

Прави се опит нашенците да бъдат насочени към палубата и оттам да бъдат спасени с хеликоптер, информира още гръцкото издание.

 

Издирват се още 10 души, за които не се знае от каква националност са.

Броят на 10 изчезнали се установява след първото грубо преброяване, извършено на спасителните лодки. Общо 290 души (239 пътници и 51 екипаж) са били на ферибота за пътнически превозни средства Grimaldi Group.

„Твърде рано е да се прави изявление. Опитваме се да съпоставим информацията и да сравним колко са били декларирани в списъка на пътниците с тези, които са били спасени. Чакаме преброяването и идентифицирането на пристанището на Корфу.", заявява говорителят на Grimaldi Group.

Десетки камиони и возила, сред които и 33 тежкотоварни автомобила на пловдивски превозвач, са били унищожени от пламъците.

Десетки камиони и возила са изгорели при пожара на ферибот „Еуофри Олимпия” в Йонийско море. Сред засегнатите са 33 тежкотоварни автомобили пловдивската транспортна фирма ПИМК. Всички шофьори, както и почти всички пътници са били спасени от огнената стихия, научи GlasNews. 10 души все още се издирват.

Общо с 237 пътници и 51 души екипаж са били на борда. Фериботът е отплавал от Игуменица, най-голямото пристанище в Западна Гърция, към италианското пристанище Бриндизи, на около девет часа път. Пожарът е избухнал близо до остров Корфу.

Пътници са били евакуирани на остров Корфу. Най-малко три кораба на бреговата охрана и един кораб на италианската финансова полиция са участвали в спасителната операция.

Води се разследване за причините за пожара. По неофициална информация огънят е тръгнал от гаража.

Коментари

Новини Варна