IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:00 | 24 февруари 2022
Обновен: 13:07 | 30 април 2024

Цените на петрола скочиха след военната атака на Русия

Доларът се повиши с повече от 6% спрямо рублата

По материала работи: Ставри Таргов
Цените на петрола скочиха след военната атака на Русия

Цените на петрола надхвърлиха 100 долара, а акциите на борсите по света се сринаха след като руският президент Владимир Путин обяви "военна операция" в Украйна с намек за по-голяма война. Борсите са в срив от началото на тази седмица, след в началото на седмицата Кремъл призна два отцепнически региона в Източна Украйна.

Цените на петрола скочиха, като Брент се движеше на нива от 100 долара за барел - стойност, невиждана от септември 2014 г. Златото и японската йена, определяни като "сигурни убежища за инвеститорите", скочиха драстично.

Доларът се повиши с повече от шест процента спрямо рублата, която в последните седмици се срина заради опасенията от санкциите върху руската икономика. На фондовите пазари Хонконг, Сидни, Мумбай и Сеул акциите паднаха с повече от три процента, докато в Токио, Сингапур, Тайпе и Уелингтън спаднаха с повече от два процента. Големи загуби имаше и в Шанхай, Манила, Джакарта и Банкок.

Цената на биткойн падна под 35 000 долара рано в четвъртък, след като руският президент Владимир Путин обяви военна операция в Донбаския регион на Украйна.

Според CoinMarketCap биткойнът се търгуваше на 34 969 долара. Това е спад от над 8% в сравнение с ден по-рано. Най-ценната криптовалута в света падна под 40 000 долара през уикенда и продължи да се понижава, докато кризата в Украйна се засилва, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна