IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:30 | 26 февруари 2022
Обновен: 08:36 | 24 април 2024

Русия ограничава полетите на българските авиокомпании

"Кремъл" затвори въздушното си пространство за Полша и Чехия

По материала работи: Слав Велев
Русия ограничава полетите на българските авиокомпании

Русия ограничава полетите на авиокомпании от България, Полша и Чехия заради неприятелските решения на техните авиационни власти. Това съобщи "Росавиация".

Русия в отговор на недружелюбните действия на авиационните власти на България, Полша и Чехия затвори въздушното си пространство за самолети от тези страни. Сега полети от тях до Руската федерация могат да се извършват само със специално разрешение от Федералната агенция за въздушен транспорт или Министерството на външните работи, съобщиха от пресслужбата на Федералната агенция за въздушен транспорт, съобщава ТАСС.

"Поради недружелюбни решения на авиационните власти на България, Полша и Чешката република, от 26 февруари 2022 г., от 15:00 ч. московско време, въздушните превозвачи на тези държави и/или регистрирани в тях подлежат на ограничения за полети до точки на територията на Руската федерация, включително транзитни полети през въздушното пространство на Руската федерация".

В същото време Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия отбеляза, че решението е взето в съответствие с международното право като отговор. "Полети от тези страни могат да се извършват само със специално разрешение, издадено от Федералната агенция за въздушен транспорт или руското външно министерство", допълват от пресслужбата.

Припомняме, от 00:00 часа днес България, Чехия и Полша затвориха небето си за руски самолети. Така реагираха страните на военната спецоперация на Русия в Украйна. Освен тях Обединеното кралство затвори и въздушната комуникация с Русия. Руската федерация вече реагира на тази стъпка и въведе ответни мерки: затвори небето за британски самолети, включително забрани транзита над Руската федерация, пише ТАСС.

Коментари

Новини Варна