IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:45 | 6 март 2022
Обновен: 22:37 | 18 април 2024

Ердоган към Путин: Да открием заедно пътя към мира

Президентът на Русия: Ще спрем спецоперацията, когато Украйна се предаде

По материала работи: Слав Велев
Ердоган към Путин: Да открием заедно пътя към мира

Снимка: Фейсбук/Recep Tayyip Erdoğan

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе днес телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер, предаде БТА.

Разговорът е продължил около един час. В разговора е било обсъдено нападението на Русия срещу Украйна и отношенията между Турция и Русия, се посочва в съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство.

Ердоган е заявил в разговора, че е готов да окаже всякакъв принос за възможно най-скорошно решаване с мирни средства на проблема в Украйна.

Ердоган е подчертал, че незабавно общо спиране на огъня ще премахне хуманитарните тревоги в района и ще даде възможност за търсене на политическо решение. "Да открием заедно пътя към мира", е призовал Ердоган.

Очаква се Ердоган да предложи на Путин терен за преговори с Украйна

Турският президент е подчертал важността от спешно предприемане на стъпки за осигуряване на примирие, отваряне на хуманитарни коридори и подписване на мирно споразумение.

Ердоган е изтъкнал, че е в непрекъснат контакт с украинската страна и с други страни. Той е заявил, че ще продължи усилията си за провеждане на всеобхватни преговори и постигане на резултат.

Руският президент Владимир Путин заяви, че руската спецоперация ще спре, когато Украйна се предаде. Той е завил това в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайп Ердоган. 

"В същото време беше обърнато внимание на безполезността на всякакви опити за проточване на преговорния процес, който се използва от украинските сили за сигурност за прегрупиране на своите сили и средства. В тази връзка беше подчертано, че спирането на спецоперацията е възможна само, ако Киев прекрати военните действия и изпълни добре познатите изисквания на Русия“, съобщиха от Кремъл, цитирани от ТАСС.

Уточнява се, че руските въоръжени сили "правят всичко възможно, за да спасят живота на цивилните граждани. Целенасочените удари дари се извършвали само по обекти на военната инфраструктура.

Путин е подчертал, че неонацистки формирования в Донбас използват цивилни, включително чужденци, като "жив щит". 

Очакванията на Путин да третия кръг от преговори били Украйна да покаже по-конструктивен подход.

Путин и Ердоган са се договорили да поддържат контакти чрез дипломатическите и военните ведомства на страните. Кремъл е в готовност да подпомогне безопасната евакуация на турските граждани от районите на военни действия.

Коментари

Новини Варна