IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:15 | 9 март 2022
Обновен: 11:02 | 6 май 2024

Полша дава МиГ-овете си на САЩ. Пентагонът обаче не ги иска

Предложението на Варшава за самолети за Украйна не е приемливо, смята Вашингтон

По материала работи: Слав Велев
Полша дава МиГ-овете си на САЩ. Пентагонът обаче не ги иска

Полша е готова да даде своите изтребители МиГ-29 на Украйна, за да могат украинските военни летци да се борят с руското нападение. Това обяви полското министерство на външните работи след проведени консултации.

В замяна Полша очаква САЩ да я снабдят с ползвани американски изтребители, които да могат да заменят предоставените МиГ-29. Полското правителство призова и останалите членове на НАТО, които разполагат с изтребители от съветската епоха да направят същото. Това са България и Словакия. Още от началото на войната преди 13 дни Украйна моли да получи самолети от страните в НАТО, които разполагат със стара съветска техника. На изтребителите ще летят украински пилоти.

Преди два дни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви предоставянето на самолетите почти за сигурно, след като посети Полша. Впоследствие обаче имаше временно отказ от страна на правителството във Варшава. България също отказва да даде своите МиГ-29 и Су-25 въпреки офертите срещу тях да получи американски F-16 и помощ за охрана на небето ни докато българските пилоти се приучат на новите машини.

Полското предложение за доставка на изтребители МиГ-29 в американска военновъздушна база в Германия с оглед изпращането им в Украйна е "неприемливо". Това заявиха от Пентагона.

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници от НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е приемливо", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Кърби допълни, че перспективата самолетите, предоставени на разположение на Съединените щати, да излетят от база на САЩ и НАТО и да навлязат във въздушното пространство, оспорвано от Русия, "поражда сериозни опасения за целия съюз”.

Коментари

Новини Варна