IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:15 | 3 април 2022
Обновен: 04:52 | 26 март 2024

Руски войник е починал след облъчване в Чернобил

Ротата, в която е бил той, е лагерувала в „Червената гора“

По материала работи: Слав Велев
Руски войник е починал след облъчване в Чернобил

Снимка: iStock

Руски войник е починал от радиация от повредената атомна електроцентрала в Чернобил в Украйна, след като ротата, в която е бил той, е лагерувала в „Червената гора“.

Военнослужещият е бил част от военните, превзели електроцентралата в първите дни на войната. Около централата има 4 000-километрова зона, забранена за влизане заради високите радиационни нива.

Момчетата са изкопали окопи в радиоактивната кал, а докато са минавали оттам, камионите им са оставили огромни облаци радиоактивен прах, съобщава The Telegraph. По време на действията си никой от тях не е носил необходимата екипировка за защита.

В четвъртък украинската държавна ядрена компания заяви, че повечето от руските сили, които окупираха атомната електроцентрала в Чернобил след нахлуването в Украйна, спешно са напуснали зоната около нея. Предположенията са, че руските военни са разбрали за радиацията.

Руските сили също са се оттеглили и от близкия град Славутич, където живеят работници в АЕЦ-а в Чернобил.

Коментари

aniта ( преди 1 година )
И най- простият знае , че там има радиация. Кой *** прати войничета там ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна