IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:00 | 3 април 2022
Обновен: 17:41 | 9 май 2024

Ракети събудиха Одеса, има пожари в някои райони на града

Украйна си върна контрола над 30 града и села в района на Киев

По материала работи: Слав Велев
Ракети събудиха Одеса, има пожари в някои райони на града

Граждани на Одеса се евакуират от града/Снимка: АРХИВ

Одеса е била атакувана с ракети и има информации за пожари в някои райони на града. Това се казва в онлайн пост на градската управа на украинския пристанищен град, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Серия от експлозии отекнаха в Одеса около 6 ч. сутринта местно време и над града се издигнаха стълбове дим. Виждат се и пламъци, припомня Франс прес. Асошиейтед прес допълва, че  става дума за два мощни взрива, като те са били в зоната на пристанището.

В акаунта си в Telegram Антон Герашченко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, каза, че "Одеса е била атакувана от въздуха, има сигнали за пожари в някои зони. Част от ракетите са били свалени от противовъздушната отбрана. Препоръчва се на хората да затворят прозорците си", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Над 30 украински градове и села в района на Киев отново са под украински контрол, след като през тази седмица Русия съобщи, че ще намали операциите си около столицата, за да се съсредоточи върху сраженията в източната част на Украйна, съобщиха властите в Киев.

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски обвини руските войници, че минират районите в северната част на страната при контраофанзивите срещу тях или при оттеглянето им.

"В северната част на страната ни нашествениците напускат. Това става бавно, но забележимо. На някои места те са изгонени с бой. На други места те сами напускат позициите. След тях е пълна катастрофа и има много опасности. Първата е, че бомбардировките могат да продължат. Втората е, че те минират цялата тази територия. Минират къщи, оборудване, дори телата на убитите хора. Има много опасности. Ние се движим напред, движим се внимателно и всеки, който се връща на тази територия, също трябва да бъде много внимателен", каза той.

А говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че от началото на определяната от Москва специална военна операция руските въоръжени сили са унищожили 381 безпилотни летателни апарата, 1888 танка и 205 ракетни установки на украинските въоръжени сили, пише БНР.

Коментари

Новини Варна