IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:30 | 15 април 2022
Обновен: 16:11 | 23 април 2024

Русия безспир, плаши с ядрено оръжие, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

Москва заяви, че ще бъде принудена да засили отбраната си в Балтийско море

По материала работи: Слав Велев
Русия безспир, плаши с ядрено оръжие, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

заместник-председател на съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев

Москва заяви, че ще бъде принудена да засили отбраната си в Балтийско море, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО. Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на съвета за сигурност на Русия, каза в четвъртък, че Кремъл ще използва всичките си сили – включително разполагането на ядрени оръжия – в региона, ако двете скандинавски страни се присъединят към водения от САЩ съюз, предаде в. "Гардиън".

Финландия и Швеция обмислят дали да се откажат от десетилетия на военна необвързаност и да се присъединят към НАТО. Лидерите на двете скандинавски страни казват, че нахлуването на Русия в Украйна е променило сигурността на Европа.

Медведев повдигна въпроса за използване на ядрено оръжие, заявявайки, че членството на Финландия и Швеция в НАТО би означавало, че "не може повече да се говори за безядрен статут на Балтийско море: балансът трябва да бъде възстановен". Русия "не е предприела такива мерки и няма да го направи", каза той. "Но ако сме принудени, добре… обърнете внимание, че не ние сме предложили това”, заяви Медведев.

Министър-председателят на Финландия Санна Марин каза в сряда, че Финландия, която има обща граница от 1300 км с Русия, ще вземе решение за присъединяване в НАТО "в рамките на седмици", докато шведският премиер Магдалена Андершон заяви, че няма смисъл решението да се отлага.

Коментари

Новини Варна