IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:15 | 1 май 2022
Обновен: 08:09 | 23 април 2024

Москва атакува яростно в Донбас, в Херсон пазарят с рубли

Цивилни са загинали при украински обстрел. В Одеса е наложен комендантски час до 3 май

По материала работи: Слав Велев
Москва атакува яростно в Донбас, в Херсон пазарят с рубли

Москва засилва атаките си в южната и източната част на Донбас. 20 цивилни са били евакуирани от мариуполския стоманодобивен завод. Руски ракети удариха летището в Одеса. 

Руска ракета, изстреляна от Крим, е разрушила пистата на главното летище в град Одеса, заяви областният управител Максим Марченко. Няма жертви и пострадали. Летището вече не може да се използва, съобщиха украинските военни. Президентът Володимир Зеленски обеща то да бъде възстановено. В поредното си видео обръщение той каза:

"Пистата на летището в Одеса беше разрушена. Ние, разбира се, ще я възстановим. Но Одеса никога няма да забрави поведението на Русия към нея".

От Москва няма коментар за удара. От днес до 3 май в Одеса е наложен комендантски час.

В речта си Зеленски каза още, че Русия "събира допълнителни сили за нови атаки срещу украинските военни в източната част на страната" и "се опитва да засили натиска в Донбас":

"Известно ни е, че руското командване се готви за нови големи загуби. В тези подразделения, в които личният състав е бил напълно унищожен или значително отслабен през март и април, набират нови хора. Със слаба мотивация. Със слаб боен опит. Руското командване прекрасно разбира, че още хиляди руски войници ще бъдат убити и хиляди ще бъдат рабнени през близките седмици. Всеки руски войник все още може да спаси своя живот. За вас е по-добре да живеете в Русия, отколкото да умрете на нашата земя".

Украински бойци съобщиха вчера, че 20 цивилни - жени и деца - са напуснали завода "Азовстал" в Мариупол. По-рано в града пристигнаха представители на ООН, за да преговарят за евакуирането на блокираните в завода цивилни, които според украинските власти са стотици.

Руската рубла ще се използва в Херсон от днес, обявиха подкрепяните от Русия сили, които поеха контрола над южния украински град, предаде БНР. 

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че при обстрел от украински сили на села в региона на Херсон са били убити и ранени цивилни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информационна агенция РИА Новости.

Министерството каза, че украинските сили са обстреляли училище, детска градина и гробище в селата Киселивка и Широка Балка, информира БТА. 

То не даде подробности за броя на убитите и ранените или кога се е случил обстрела. Украйна засега не е коментирала информацията и агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да я потвърди от независими източници.

Коментари

Новини Варна