IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
15:30 | 30 април 2022
Обновен: 23:11 | 25 април 2024

Русия замрази диалога за стабилност със САЩ

Вашингтон организира обучение на украински войници в Германия

По материала работи: Слав Велев
Русия замрази диалога за стабилност със САЩ

Русия обяви за "формално замразен" диалога със САЩ по въпроса за стратегическата стабилност. Диалогът за стратегическата стабилност включва и политиката на ядрено възпиране.

Ръководителят на отдела за ядреното неразпространение в руското външно министерство Владимир Йермаков посочва пред агенция ТАСС, че контактите по стратегическата стабилност между Москва и Вашингтон ще бъдат възобновени, след като Русия изпълни набелязаните от нея цели в Украйна.

Войната в Украйна продължава 66-ти ден. Руският външен министър Сергей Лавров призова НАТО и Съединените щати да спрат да въоръжават Киев, ако наистина искат разрешаване на украинската криза. В интервю за китайска медия Лавров увери, че руската офанзива се развива по план.

Киев обвини Москва, че руските сили са откраднали няколкостотин хиляди тона зърно от окупираните украински територии. Президентът Володимир Зеленски успокои, че недостигът на горива скоро ще приключи, въпреки нанесените щети на складове за горива. Зеленски благодари на Вашингтон за подкрепата и отново изрази готовност за преговори с Владимир Путин. Зеленски изрази съболезнования пред семейството на журналистката Вира Гирич, която загина при обстрел над Киев. По думите му, тя е 23-ият журналист, убит във войната.

Междувременно съединените щати съобщиха, че обучават украински войници да боравят с военно оборудване. Президентът Володимир Зеленски благодари на САЩ за програмата, чрез която Вашингтон по-лесно ще предоставя военна помощ за Украйна. Законодателната мярка беше одобрена в Камарата на представителите. Вашингтон ще може да отдава под наем и на лизинг американска военна техника и оръжия на Украйна и засегнатите от руската инвазия страни в Източна Европа.

"Сигурен съм, че програмата "заем-наем" ще помогне на Украйна и на целия свободен свят да победи идеологическите последователи на нацистите, които започнаха войната срещу нас и нашата земя. Програми като тази в подкрепа на Украйна са конкретно доказателство, че свободата все още е способна да се защитава срещу тиранията". - каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

По време на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби си позволи нехарактерен за него емоционален изблик, говорейки са цивилните жертви в Украйна и осъждайки действията на Путин. След това направи важно съобщение.

"Съединените щати започнаха обучение с украински въоръжени сили в американски военни бази в Германия. Това включва обучение за използването на артилерийски и радарни системи и бронирана техника, които наскоро бяха обявени като част от пакета за сигурност. Командването на Съединените щати за Европа и Африка организира това обучение в координация с правителството на Германия". - обяви Кърби.

Говорителят заяви, че не може да разкрие повече подробности за останалите локации.

Коментари

Дикава ( преди 1 година )
АМЕРИКАНЦИТЕ най-накрая хванаха Украйна в смъртна хватка,от която няма да се измъкнат никога.Ще плащат с години и тогава ще разберат кой приятел кой брат!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна