IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
17:00 | 6 май 2022
Обновен: 12:47 | 5 май 2024

Унгария е против новия пакет от санкции на ЕС

Страната разчита на около 65% на руски петрол

По материала работи: Ставри Таргов
Унгария е против новия пакет от санкции на ЕС

Унгария не може да подкрепи новия пакет от санкции на Европейския съюз, който включва ембарго върху вноса на петрол, заяви министър-председателят Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

В сегашния си вид предложението на Европейската комисия за забрана на вноса на руски петрол би било равносилно на "атомна бомба", хвърлена върху унгарската икономика, смята той. Орбан добави, че Унгария е готова да преговаря, ако види ново предложение, което да отговаря на унгарските интереси.

В сряда ЕК предложи най-строгия досега пакет от санкции срещу Москва заради войната ѝ в Украйна. Но няколко държави, обезпокоени от въздействието на прекратяването на вноса на руски петрол, застанаха на пътя на споразумението, защото се опасяват, че спирането няма да им даде достатъчно време да се адаптират.

Орбан заяви, че Унгария ще има нужда от 5 години и от огромни инвестиции в рафинериите и тръбопроводите си, за да може да трансформира сегашната си система, която разчита на около 65% на руски петрол, съобщава Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна