IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
10:45 | 8 май 2022
Обновен: 18:11 | 27 март 2024

Известен блогър и беларуска са задържани на космодрума "Байконур" (ВИДЕО)

Бенджамин Рич има канал в You Tube с над 3,5 млн. абонати

По материала работи: Слав Велев
Известен блогър и беларуска са задържани на космодрума "Байконур" (ВИДЕО)

Британският гражданин Бенджамин Рич/Снимка: Туитър

Британският гражданин Бенджамин Рич, известен блогър в Ютюб, и беларуската гражданка Алина Зелупа бяха задържани вчера на космодрума "Байконур", в района на стартовата площадка 112 на комплекса "Буран", съобщи генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

Бенджамин Рич има канал в Ютюб с над 3,5 милиона абонати. Блогърът добре владее руски и главно пътешества до нетуристически места в бившия Съветски съюз, съобщава руската редакция на Би Би Си. Повечето от видеата му са заснети в Русия, Украйна и Беларус. Ден преди нахлуването на Русия в Украйна той е бил на границата между двете страни, а след началото на бойните действия е тръгнал от Киев с влак заедно с бежанци. Последният му епизод е от 24 април и е озаглавен "Сирия, която медиите не показват".

На площадка номер 112 в "Байконур", където се казва, че е бил задържан блогърът и приятелката му, се съхранява вторият летателен екземпляр на космическата совалка "Буран", както и негов габаритен макет. Планирано бе совалката да полети през 1992 г., но това не стана поради закриването на тази космическа програма. 

"Бураните" не за пръв път привличат вниманието на блогъри, отбелязва Би Би Си. Някои са успявали да проникнат в неохраняемия хангар, който на практика е изоставен. Миналата година улични художници изрисуваха един от корабите. Казаха, че са искали да привлекат вниманието на обществеността към изоставеното историческо наследство.

Космодрумът "Байконур" се намира на територията на Казахстан и е даден под аренда на Русия до 2050 година. За незаконно влизане на територията му се носи административна отговорност.

Коментари

Новини Варна