IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
12:19 | 16 май 2015
Обновен: 12:22 | 25 април 2024

Ракета "Протон-М" с мексикански спътник се разби след старта от Байконур

В рамките на един ден станаха два инцидента с руски космически апарати

По материала работи: Ставри Таргов
Ракета "Протон-М" с мексикански спътник се разби след старта от Байконур

Ракета носител „Протон- М” с ускоряващ блок „Бриз-М” падна на земята малко след като стартира от Байконур. Унищожен е мексикански телекомуникационен спътник, който трябваше да бъде изведен на геостационарна орбита. Според източник от „Роскосмос” ракетата е паднала в Читинска област в Източен Сибир, като е възможно в атмосферата да са попаднали  тонове взривоопасно и токсично гориво. Няма пострадали и разрушения на земята.

Засега не са ясни причините за катастрофата, но се предполага, че става въпрос за повреда в третата степен на ракетата-носител. След днешния инцидент всички полети на ракетите „Протон“ са преустановени до второ нареждане. Няколко часа преди това екипажът на  Международната космическа станция не успя да направи корекция на нейната орбита, тъй като двигателите на товарния кораб „Прогрес” не са се включили в планирания час. Очаква се необходимата  маневрата ще бъде извършена след  няколко дни.
Федералната космическа агенция на Русия "Роскосмос" съобщи, че е възникнала извънредна ситуация минута преди старта на ракетата-носител, като непосредствено след излитането е последвала пълна загуба на телеметрията.

От "Роскосмос" съобщиха, че създават комисия за разследване на причините за аварията, предава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна