IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:45 | 13 май 2022
Обновен: 16:09 | 27 март 2024

Ердоган не иска Финландия и Швеция в НАТО

Като пансион за терористични организации са, заяви президентът на Турция

По материала работи: Слав Велев
Ердоган не иска Финландия и Швеция в НАТО

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция няма "положително мнение" за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и обвини скандинавските страни, че укриват забранени кюрдски бойци.

"Ние нямаме положително мнение. Скандинавските страни са като пансион за терористични организации", заяви Ердоган пред журналисти след петъчната молитва в Истанбул.

Ердоган заяви, че бившите управници на Турция "са направили грешка", като са дали зелена светлина за членството на Гърция в НАТО през 1952 г.

"Ние, като Турция, не искаме да правим втора грешка по този въпрос", каза той.

Турският лидер обвини скандинавските страни, че дават подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на крайнолявата Революционна народноосвободителна партия-Фронт (DHKP-C).

След като мощният източен съсед нахлу в Украйна на 24 февруари, политическото и общественото мнение във Финландия рязко се промени в полза на членството като възпиращ фактор срещу руската агресия. Финландия и Швеция отдавна си сътрудничат с НАТО и се очаква да могат бързо да се присъединят към алианса, припомня БГНЕС.

Турция, член на НАТО, достави на Украйна бойни дронове, но се въздържа от налагане на санкции на Русия заедно със западните съюзници. Но тъй като Анкара се радва на добри отношения с Киев и Москва, тя посредничи за прекратяване на конфликта и предложи да бъде домакин на среща на върха на лидерите.

Коментари

Новини Варна