IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:30 | 21 май 2022
Обновен: 15:08 | 18 април 2024

Германия и Италия не могат без руски газ, плащат в рубли

Финландия вече не получава синьо гориво от Кремъл

По материала работи: Слав Велев
Германия и Италия не могат без руски газ, плащат в рубли

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, казаха източници на Ройтерс.

Според два източника на германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към "Газпромбанк", да не са в руската валута.

Отбелязва се, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС, предаде БТА.
Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, заяви пред Ройтерс висш правителствен източник. Това е станало, преди италианската енергийна компания "Ени" (Eni S. p. A.) да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, допълни източникът.

Ройтерс отбелязва, че Полша, България и Финландия са отказали да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газа през сметки в рубли в "Газпромбанк" и доставките им са били спрени.

Междувременно австрийската енергийна група OMV се присъедини към други европейски компании, които плащат в евро на "Газпромбанк" за руски газ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от компанията. От OMV допълват, че не очаква проблеми при конвертирането на плащането в рубли.

"Вече сме въвели съвместим със санкциите процес на плащане, който гарантира, че доставките на газ могат да бъдат платени своевременно", заяви говорител на OMV пред Ройтерс и добави: "Смятаме, че задълженията ни за плащане са изпълнени с прехвърлянето на сумата в евро".

Еврокомисията вече обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия, ако плащат в евро или долари. Брюксел обаче препоръча да не се отварят сметки в рубли в "Газпромбанк", както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции, предаде БНР.

По-рано в петък словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в "Газпромбанк" и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ и така на практика прие искането на Москва за схемата на плащанията по доставките на синьо гориво.

В същото време финландският газов оператор "Газгрид" съобщи, че притокът на руски газ към Финландия през входната точка Иматра е бил преустановен.

Русия спира газа за Финландия, словашка газова компания обаче отвори сметка в рубли

Захранването със синьо гориво за финландския пазар е пренасочено към балтийския газов конектор, като балансът в енергийната система не е нарушен, предаде Ройтерс. 

Руските газови доставки за Финландия бяха прекратени след предупреждение от "Газпром" , че ще спре транспорта на природен газ за страната, заради отказа на Хелзинки да плаща в рубли за получените количества. 

Главният изпълнителен директор на финландската компания "Газум" Мика Вилянен заяви, че подаването на газ за финландските потребители ще бъде осигурено от други източници през балтийската връзка с Естония. Компанията е започнала арбитражно дело по договора за газови доставки с "Газпром експорт".Газотранспортна компания "Газгрид" е подписала споразумение за наем на плаващ терминал за втечнен природен газ с американска компания. 

По-голямата част от природния газ за Финландия идва от Русия, но общият му дял в енергийния микс на страната е едва 5%.

Междувременно украинският министър на финансите Серхий Марченко настоя страните от Г-7 да наложат пълно петролно и газово ембарго на Русия.  Външните министри от групата вече призоваха за увеличаване на инвестициите в проекти за втечнен природен газ и чиста енергия, за да се намали зависимостта от руските енергийни носители.

Коментари

Новини Варна