IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:00 | 31 май 2022
Обновен: 16:50 | 23 април 2024

Първи товарен кораб напусна Мариупол, отплава към Ростов

Украйна обяви стоката за открадната

По материала работи: Слав Велев
Първи товарен кораб напусна Мариупол, отплава към Ростов

Снимка: AP/БТА

Първи товарен кораб напусна украинското пристанище Мариупол, откакто Русия превзе града и се насочи на изток с товар от метал, съобщи Ройтерс (Reuters). Украйна определи доставката на метал за Русия като грабеж.

"Днес 2500 тона горещо валцувана стомана на листи напусна пристанището на Мариупол", написа Денис Пушилин, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република в приложението за съобщения Telegram. "Корабът се е насочил към (руския град) Ростов."

Не за пръв път Киев обвинява Русия в грабеж на стоки. На 11 май бе съобщено на базата на сателитни снимки, че руски кораб, пренасящ украинско зърно, е акостирал в Сирия. Смята се, че зърното е откраднато. В началото на месеца Украйна обяви, че руски представители са иззели и изнесли около 400 000 тона зърно от окупираните украински територии.

Русия наложи пълен контрол над Мариупол по-рано през месеца, когато над 2400 украински бойци се предадоха в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал". Русия съобщи миналата седмица, че пристанището е разминирано и отново е отворено за търговски кораби.

Превземането на ключовия пристанищен град осигури на Москва сухопътна връзка на континентална Русия и проруската сепаратистка територия с анексирания през 2014 г. Крим.

Коментари

Новини Варна