IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:00 | 30 май 2022
Обновен: 15:19 | 18 април 2024

Путин дава зърно за отмяна на санкциите

Русия и Украйна играят важна роля в световните доставки на храни

По материала работи: Слав Велев
Путин дава зърно за отмяна на санкциите

В телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон Владимир Путин е предупредил Германия и Франция да не доставят тежки оръжия на Украйна. Според руския държавен глава това ще доведе до допълнително дестабилизиране на ситуацията и засилване на хуманитарната криза. 

По данни на говорителя на германското правителство, Шолц и Макрон са настояли за край на войната. Путин е отговорил, че Русия е готова да поднови преговорите, които били замразени по "вина на Киев". Разговорът е продължил 80 минути. 

Франция съобщи, че Шолц и Макрон са поискали освобождаването на 2500 бойци, които защитаваха комплекса "Азовстал" в Мариупол. Путин обещал, че те ще получат отношение, съобразено с Женевските конвенции, както и че Международният комитет на Червения кръст ще има достъп до задържаните.

Продоволствените рискове също са били във фокуса на разговора. Западът настоява Русия да вдигне блокадата на украинските пристанища в Черно море, за да може Киев да поднови износа на зърно. Според Путин продоволствените проблеми са в резултат от  "погрешната икономическа и финансова политика на западните държави” и "антируските санкции". Германското федерално правителство подчерта, че санкции върху хранителните продукти не са налагани. 

Путин отново е предложил да разреши износа на зърно от Украйна в замяна на отмяна на западните санкции срещу Русия. Подобно предложение той отправи и в телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги. Разговор за вдигане на санкциите не се води, подчертаха САЩ и Великобритания, пише DW

Наказателните мерки на Запада нямат нищо общо с продоволствената криза, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба. 

"Единствената причина за недостига, повишаването на цените и предстоящия глад е, че руските военни физически блокират 22 милиона тона украински хранителни продукти в нашите пристанища", подчертава Кулеба. Западът трябва да окаже натиск върху Русия да прекрати блокадата, допълни той. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва в терор. 

И Русия, и Украйна са големи износители на зърно и играят важна роля в световните доставки на храни. 

Коментари

БЪЛГАРКА ( преди 1 година )
ПРАВИЛНО, КАКВОТО ПОЧУКАЛО-ТОВА СЕ И ОБАДИЛО !!! ЗАПАДА НАЛИ БЕШЕ МНОГО СИЛЕН, А И ДОБРОТО ПОСЛУШНО КУЧЕНЦЕ НА КРАВАРИТЕ---Е СЕГА СИ СЪРБАЙТЕ ПОПАРАТА, ЛОШОТО Е, ЧЕ И НЕВИННИ СТРАДАТ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ Е ПИТАЛ НАРОДИТЕ КАКВО МИСЛЯТ---РЕШАВАТ ЕДНА ШЕПА БЮРОКРАТИ И КОРУМПИРАНИ *** !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна