IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Морски бизнес
13:30 | 4 май 2022
Обновен: 17:04 | 11 юни 2024

"Пристанище Варна" е готово! Чака зърното от Украйна

Костадинов: Искат, но нямат възможност. Ние изнасяме през Румъния

По материала работи: Слав Велев
"Пристанище Варна" е готово! Чака зърното от Украйна

Във връзка с изнесените в публичното пространство множество неверни твърдения, свързани с дейността на „Пристанище Варна“ ЕАД, на първо място бихме искали категорично да заявим, че подобни политически внушения не допринасят по никакъв начин за развитието на предприятието, доколкото не акцентират върху реално съществуващите проблеми, а демонстрират единствено непознаване на спецификата на дейността на пристанищния оператор.  Това заявиха от ръководството на порта, като отхвърлиха твърденията от на местната структура на „Продължаваме промяната”, че държавният пристанищен оператор не може да поеме обработката на допълнителни от заявените към момента товари. Днес по време на обсъждането за предоставяне на военна помощ на Украйна в НС същото направи и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който от парламентарната трибуна заяви, че "Пристанище Варна" няма капацитет да обслужва подобна заявка. Той поясни, че към момента родното зърно се извозва с влакове до Констанца в Румъния, от където се претоварва на кораби, за да има експорт.

"Пристанище Варна" ЕАД категорично отхвърля твърденията, че държавният пристанищен оператор не може да поеме обработката на допълнителни от заявените към момента товари. Пристанището има достатъчен капацитет и възможности за това, поради което не е спирало да провежда активна търговска политика, свързана с привличане на различни групи товари. Провеждат се работни срещи с товародатели от различни компании, включително такива, базирани в Украйна.  Дружеството има готовност и за обработка на товари от Украйна, ако бъде намерено решение на логистичните проблеми и те бъдат транспортирани до терминали "Варна - Изток" и "Варна - Запад". 

От началото на календарната година до момента, през терминалите на "Пристанище Варна" ЕАД са преминали над 3 млн. тона товари. Обемът на обработените товари е увеличен с над 830 хил. тона в сравнение със същия период на предходната година.

Делът на обработените товари от дружеството е около 26-29% от всички товари, преминали през българските пристанища. То е най-големият оператор на сухи товари и е лидер при контейнерите. Обичайно се работи с около 50 корабни агентийски фирми, 15 линейни агенти, 40 спедиторски фирми и с около 80 товародатели годишно.

"Пристанище Варна" ЕАД не е възложител на рехабилитация на релсови пътища или друга прилежаща или довеждаща железопътна инфраструктура.

В инвестиционната програма на "Пристанище Варна" ЕАД не е залегнало изграждането на музеи, конгресни центрове или други обекти с подобно предназначение в обособения район за обществен достъп край Морска гара - Варна.

"Пристанище Варна" e еднолично акционерно дружество. Правата на държавата като едноличен собственик на капитала се упражняват от Министъра на транспорта и съобщенията. Дружеството не взема решения относно възлагането и провеждането на процедури за предоставяне на концесия.

Смятаме, че проведената вчера политическа пресконференция не случайно се случва именно сега. С Протокол № РД-08-137/30.03.2022 г. на министъра на транспорта и съобщенията е одобрена обява за провеждане на конкурс за избор на трима членове на Съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД - представители на държавата и към момента конкурсът е в ход. Съветът на директорите на дружеството осъжда остро всички публични опити за опорочаване на процедурата или оказване на въздействие над назначената комисия по избор. 

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Пристанище Варна - Изток в момента е празно, няма кьорав кораб. На рейда има 5-6 кораба, но впечатлението е, че никой не си дава много зор като за извънредна ситуация. Странно беше, че видях румънски тирове с жито да се теглят на кантар в кораборемонтния завод.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Тгжйй ( преди 2 години )
Кабинета Петков да подава оставкаПортних съда да изчезва че се прави на много хитър
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна