IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
15:15 | 29 март 2022
Обновен: 01:14 | 19 април 2024

Кметът на Девня е притеснен от подготвяна концесия на Пристанище Варна

Това ще доведе до съкращения на служителите в девненските заводи, смята Свилен Шитов

По материала работи: Слав Велев
Кметът на Девня е притеснен от подготвяна концесия на Пристанище Варна

Снимка: Фейсбук/Свилен Шитов

Кметът на Девня Свилен Шитов е притеснен от евентуална концесия на варненското пристанище. Според него подобно решение ще се отрази негативно на предприятията, които ползват терминал „Варна – Запад“. Преминаването на пристанището в частни ръце може да доведе до съкращения на служителите в девненските заводи, изтъка Шитов в пост във „Фейсбук”.

"Като кмет на Община Девня намирам за доста притеснително изявлението на ресорния зам.-министър на транспорта Владимир Върбанов от миналата седмица, че частни компании проявяват интереси към концесионирането на пристанищата „Варна – Изток“ и „Варна – Запад“. 

Неведнъж, заедно с представителите на бизнеса, сме изразявали категорично становище против подобни действия. Въпреки уверенията, че държавата ще продължи да бъде оператор на двата терминала обаче, явно тихомълком се работи в обратната посока. А подобни действия могат да се отразят доста негативно на предприятията, които под някаква форма ползват терминал „Варна – Запад“. 

Преминаването на пристанището в частни ръце може да засегне в голяма степен и човешкия фактор и трудовата заетост на наша територия. В този ред на мисли, може би не е случайно, че преди месец министърът на транспорта Николай Събев е заявил намерение, част от общинската ни пътна мрежа, която в момента е в изключително лошо състояние, да бъде прехвърлена към активите на Пристанище „Варна-Запад“. 

По този повод вече проведох среща с представители на ДП „Пристанищна инфраструктура“. С тях обсъждахме тези заявки на Министерството, но в крайна сметка стигнахме до заключението, че единственият вариант е Общината да прехвърли въпросната отсечка на Агенция „Пътна инфраструктура“ и тя да е част от третокласната пътна мрежа. Така дългосрочно ще се гарантира поддържането на пътя, както и тази публична държавна собственост да продължи да се ползва от всички”, написа Свилен Шитов.

Коментари

Новини Варна