IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
09:45 | 20 юни 2022
Обновен: 13:14 | 18 април 2024

От пуканки до бира – защо по магазините в Европа има недостиг на стоки

Огромните световни вериги за доставки все още са подложени на натиск

По материала работи: Слав Велев
От пуканки до бира – защо по магазините в Европа има недостиг на стоки

Снимка: Bloomberg.com

Това лято в ресторантите и по рафтовете на магазините в Европа се наблюдава недостиг на популярни стоки - от пуканки до бира - което е знак, че огромните световни вериги за доставки все още са подложени на натиск, пише Bloomberg.

През последните няколко месеца много на пръв поглед случайни храни станаха изключително скъпи или необичайно трудни за намиране. Сред тях са маруля в Австралия, лук и салам в Япония и дори бутилирана бира в Германия, което накара бизнесът да се бори за алтернативи, за да нахрани клиентите си.

Проблемът обикновено не е толкова в липсата на самия продукт, колкото в разтеглената глобална верига за доставки. Това е вихрушка от фактори - от неблагоприятни климатични условия през пандемия до геополитическо напрежение и възстановяване на търсенето.

Когато производителите не могат да произведат достатъчно стъклени бутилки и алуминиеви кутии, това се отразява на възможностите на хората да купуват неща като газирани напитки и бира. Недостигът на контейнери за превоз и свитият пазар на труда увеличават предизвикателствата пред веригата за доставки. Нахлуването на Русия в Украйна задълбочи тези проблеми, като прекъсна доставките на зърно и масла за готвене и доведе до рязко покачване на цените на храните и енергията.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Коментари

Новини Варна