IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:45 | 20 юни 2022
Обновен: 02:46 | 26 април 2024

Украйна изрева: Американските гаубици M777 са провал, развалят се!

Оръжието постоянно е в ремонт, оплака сe заместник-министърът на отбраната Денис Шарапов

По материала работи: Слав Велев
Украйна изрева: Американските гаубици M777 са провал, развалят се!

Най-малко една трета от прословутите американски гаубици M777 се провалят след първата битка, оплака се заместник-министърът на отбраната на Украйна Денис Шарапов. В интервю за "National Defense" Шарапов заяви, че с такива оръжия страната му ще загуби войната с Русия.

Полевите гаубици M777 бяха включени в ленд лизинг от президента на САЩ Джо Байдън и бяха представяни от западни медии, като оръжието, което ще помогне на Киев да обърне хода на войната. Въоръжените сили на Украйна разполагат само с 30-40 гаубици. Шарапов отбелязва, че артилерията е била доста уязвима за противника. „След всеки „артилерийски сблъсък“ средно две от шест гаубици M777 трябва да бъдат ремонтирани, тъй като компонентите на тези оръдия са повредени от отломки от снаряди“, каза той. За ремонт на гаубици са необходими резервни части. Те не се произвеждат в Украйна, а САЩ не бързат да изпращат нови пратки, пише "Телеграф".

Наскоро съветникът на Володимир Зеленски Михаило Подоляк заяви, че стотици гаубици M777 не са достатъчни за контраатака срещу руската армия. Необходими са поне хиляда, но за такива доставки не може да се мечтае, тъй като дори Съединените щати не разполагат с такова количество оръжия.

Преди дни офицерът от въоръжените сили на Украйна Володимир Карпенко заяви, че армията е претърпяла катастрофални загуби на оръжие. 1300 бойни машини на пехотата, 400 танка и 700 артилерийски системи са били унищожени. Той обаче подчерта, че западната помощ е недостатъчна. Тя покрива максимум 15% от нуждите на Украйна.

Коментари

Новини Варна