IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:00 | 20 юни 2022
Обновен: 17:08 | 26 март 2024

Доставяме на Украйна танкове и 152 мм гаубици. Колко? Вижте ВИДЕО

Австрийският полковник Маркус Райзнер прави анализ на доставките на тежко въоръжение за армията на Зеленски

По материала работи: Слав Велев
Доставяме на Украйна танкове и 152 мм гаубици. Колко? Вижте ВИДЕО

Кадър: YouTube

България предоставя на Украйна тежки бойни машини и артилерийски установки от времето на Студената война, става ясно от клип в YouTube в официалния канал на австрийската армия.

Австрийският полковник Маркус Райзнер прави обзорен анализ на доставките на тежко въоръжение за Украинската армия, пише "ДИР.bg". Според Райзнер досега на Киев са доставени около 100 танка - от Чехия (40), от Полша (60) и определено количество от България, като се уточнява, че става дума за машини, с които украинските военни са добре запознати и представляват общо 2 танкови батальона.

В частност става дума за танкове Т-72 М1, като от видеото не става ясно колко от тези бойни машини са български, но справка в мрежата показва, че България разполага с около 100 такива танка.

Освен танкове на Украйна са доставени около 100 други бронирани машини - от Литва, Полша и Чехия.

Що се отнася до артилерията, която през последните седмици е особено важна за хода на бойните действия, доставките на съветски оръдия идват от Естония и България, а западни гаубици са предоставени от САЩ, Канада и Австралия, като общият им брой е около 140.

Според видеото страната ни е предоставила на Украйна 152-милиметрови оръдия Д-20. Тези съветски гаубици са от 50-те години на ХХ в., обслужват се от 10 души и имат далекобойност до 17410 м. България разполага с около 200 от тях, като броят на доставените на украинската армия оръдия не се уточнява.

Въпросът с държавния износ на оръжие беше решен от Народното събрание. След дълги дебати депутатите приеха решение, с което България ще предостави военнотехническа помощ на Украйна. Гласуваният текст обачe не позволява директното изпращане нито на оръжия, нито на боеприпаси. В същото време стана ясно, че на практика износът върви с пълна сила, като държавата е заобикаляна формално посредством сделки на частни фирми.

Коментари

Новини Варна