IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:15 | 5 юли 2022
Обновен: 09:53 | 23 април 2024

Захарова заплаши цяла Европа заради изгонените от София дипломати

Ще страда целият ЕС, заяви говорителят на руското външно министерство

По материала работи: Слав Велев
Захарова заплаши цяла Европа заради изгонените от София дипломати

Москва предупреди, че ще отговорът на Русия за експулсирането на 70 руски дипломати от България може да се приложи в целия ЕС. Това съобщи руското външно министерство, цитирано от АФП.

"Политизираното решение на София да съкрати неоснователно дипломатическия ни персонал в България със сигурност няма да остане без двустранен отговор", каза в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова коментира, че експулсирането на дипломатите от България "далеч е надхвърлило дипломатическата практика", и призова София и ЕС да "размишляват върху принципа на реципрочност, който е в основата на дипломатическите отношения".

"ЕС трябва да разбере, че необмислената подкрепа за антируски действия от страна на отделни страни членки поставя отговорността за последствията от тях върху целия ЕС, включително от гледна точка на ответни мерки от наша страна", добави тя, цитирана от БГНЕС.

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова обмисля закриване на посолството на Русия в България, след като София отказа да отмени решението си за експулсиране на 70 руски дипломатически служители.

Броят на изгонените е безпрецедентен за България, която е член на Европейския съюз и НАТО, но има традиционно близки връзки с Русия.

София твърди, че дипломатите са уличени в "работа срещу българските интереси".

ЕС "изрази съжаление за неоправданата заплаха от страна на Руската федерация за прекъсване на дипломатическите връзки с България", като нарече мярката "непропорционална".

Много европейски страни изгониха руски дипломати след военната операция срещу Украйна на 24 февруари, като Москва отговоря с подобни мерки.

Коментари

Новини Варна