IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:00 | 14 юли 2022
Обновен: 11:04 | 25 април 2024

Русия все повече гледа към Аляска

Появи се притеснителна реклама дни след като Володин заяви, че САЩ трябва да помнят, че територията е руска

По материала работи: Слав Велев
Русия все повече гледа към Аляска

Снимка: БГНЕС

Билборд с надпис „Аляска е наша“, забелязан в сибирския град Красноярск, се разпространи в туитър през последните дни, като предизвика възмущение, съобщи "Евро нюз".

Онлайн потребители твърдят, че съобщението е поредната заплаха за нахлуване от руското правителство на фона на войната в Украйна. "Евро нюз" провери тези твърдения.

Изображението на банера в Красноярск беше споделено за първи път в популярната платформа за съобщения телеграм. Човекът, който пръв публикува снимката, твърди, че е виждал много билбордове като тези из града в Сибир.

В сайтовете и онлайн каналите на правителството на Красноярск няма информация за тези банери.

Градската администрация заяви пред руските държавни медии, че тази реклама е "частна инициатива" и няма нищо общо с официалната правителствена политика.

Една от уликите за това кой стои зад тези билбордове е изображението на планини, изобразено до картата на Русия.

Същата точна картина може да се проследи до логото на компания, наречена „Аляска“, която продава ремаркета в Красноярск. Руските медии съобщиха, че тези банери всъщност са реклами, които компанията е платила и произвела.

Представител на компанията коментирал пред руските медии, че „Просто директорът ни е много патриотичен. Така решихме да покажем, че сме за патриотизма, за заместване на вноса“.

Този спорен банер изглежда е патриотичен ход в подкрепа на коментарите на говорителя на Думата, а не каквато и да е по-широка инициатива на руското правителство.

Рекламата идва, след като говорителят на руския парламент Вячеслав Володин - съюзник на руския президент Владимир Путин - предположи, че Москва може да си "върне" Аляска като отмъщение за икономическите санкции от Запада.

Володин каза, че САЩ "трябва да помнят, че Аляска е руска".

Съобщава се, че заместник-председателят на руския държавен парламент дори е предложил провеждането на „референдум“ за жителите на Аляска, за да гласуват в полза на присъединяването им към Русия.

Темата беше посрещната с презрение от американски служители. Губернаторът на Аляска, Майк Дънлийви, реагира в туитър, като заяви „на руските политици, които вярват, че могат да си върнат Аляска: Успех“.

Руската империя е първата, която активно колонизира Аляска в началото на 18 век, преди в крайна сметка да я продаде на САЩ за $ 7,2 млн. - днес на стойност около 142 млн. евро.

Коментари

Новини Варна