IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:00 | 22 юли 2022
Обновен: 18:28 | 24 март 2024

Край на бижутата от Русия! ЕС забрани вноса

Включените в санкционни списъци хора са длъжни да декларират къде точно в ЕС притежават сметки и активи

По материала работи: Слав Велев
Край на бижутата от Русия! ЕС забрани вноса

ЕС забранява вноса дори на златни бижута от Русия, съобщиха от Европейската комисия. Това се съдържа в новия санкционен пакет, публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Извън обхвата на тази забрана обаче са лични вещи от злато, които човек носи всекидневно и с които пътува като обеци и накити.

Едно от нововъведенията е, че включените в санкционни списъци хора са длъжни да декларират къде точно в ЕС притежават сметки и активи. Те трябва да ги посочват доброволно, предаде БНР

Ако въпросните лица не ги декларират, те се превръщат в нарушители на санкциите и могат да подлежат на наказателно преследване в зависимост от националните законодателства на страните членки.

Възможно е също така сметките им да бъдат конфискувани, вместо да бъдат размразени с края на санкциите или изваждането на лицето от списъка.

Спират се и всякакви трансакции към и от "Сбербанк" – най-голямата банка в Русия. Досега тя бе изключена от международната система за разплащане SWIFT.

Корабите, плаващи под руски флаг, вече няма да могат да влизат не само в пристанищата на ЕС, но и в шлюзовете им.

Обхватът е разширен, тъй като има случаи, в които плавателни съдове използват шлюзове, за да товарят или разтоварват включени в санкциите стоки.

Коментари

Новини Варна