IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
17:00 | 28 юли 2022
Обновен: 08:46 | 23 април 2024

Навън пек, в офиса мор! Твърде горещо за работа... правилата в Европа

На Острова профсъюзите призоваха максимално скоростно да се приеме закон “твърде горещо за работа”

По материала работи: Ставри Таргов
Навън пек, в офиса мор! Твърде горещо за работа... правилата в Европа

След историческите рекорди миналата седмица Великобритания започна леко да се охлажда, но жегите продължават да мъчат цяла Южна Европа, а това едва ли ще е последната гореща вълна това лято.

37-40 градуса по Целзий са температури, които вече стават обичайни за сезона на Стария континент. А според учените занапред ни очакват все повече необичайни лета заради бързото затопляне на планетата. Затова и в много европейски държави работници и синдикати започнаха да се питат - адаптирано ли е трудовото законодателство за подобни климатични ситуации?

На Острова, където преживените горещини бяха истински шок, профсъюзите призоваха максимално скоростно да се приеме закон “твърде горещо за работа”, така че на хората да се осигури възможност да не бъдат принуждавани да работят при опасни и нездравословни температури.

Това обаче повдига въпроса - от кой момент градусите стават наистина противопоказни и какви правила трябва да се спазват от работодателите, за да се осигури подходяща атмосфера за служителите в летни жеги?

Британското трудово законодателство определя, че условията за труд трябва да са “комфортни”, но единствено нормите за студ са регламентирани - те

изискват температурите да не падат под 16 градуса

в офисите и под 13 °, ако става дума за физически труд. Горна граница обаче не е дефинирана, което е обяснимо, защото доскоро жегите бяха значително по-поносими. С всяка изминала година обаче необходимостта да се определят такива норми става все по-спешна.

Трябва да се отбележи също, че страните от Южна Европа, които по-отдавна страдат от горещини и горски пожари, не са по-добре подготвени от Великобритания.

Няма адекватни механизми и на европейско ниво като цяло, дефиниращи каква трябва да е максималната температура в офиса. В част от държавите на континента все пак започват да се правят предложения за промени, които да са по-добре съобразени с конкретните метеорологични обстоятелства, посочва Евронюз.

Франция

Във Франция Трудовият кодекс също като на Острова не определя максимални температури на работното място, но той изисква от работодателите да осигурят на служителите си безопасни условия на труд, което би могло по презумпция да се приеме като изискване и за защитата им от екстремни жеги. Според един от членовете на кодекса шефовете в строителния бранш са длъжни

да осигуряват по 3 л вода дневно на всеки работник,

което се превръща в ключово изискване за по-горещите дни. Друг постулат във френските закони посочва, че човек може да спре работа, когато прецени, че се е появила непосредствена заплаха за живота му. Дали обаче това включва горещите вълни, е въпрос на интерпретация и не е изрично нормативно дефинирано.

Италия

Италианското законодателство също засега не определя максимално допустимата температура на работното място, но като във Франция изисква хората да се трудят при безопасни условия. Според решение на Апелативния съд от 2015 г. работниците могат да прекъснат работа - без да бъдат уволнявани или лишавани от възнаграждение - ако шефовете им не успеят да им гарантират безопасни условия, включително да ги карат да се трудят при “възпрепятстващи” температури.

Решението на съда е било свързано конкретно с изключителен студ, но едва ли би имало пречки то да не бъде прилагано и при екстремни жеги.

Германия

Температури от 39-40 градуса продължават и в момента да мъчат източната част на Германия, а в много райони на страната има тежко безводие. Това накара германците също да се замислят, че правата им трябва да са “свободни от жега”, както през летните ваканции учениците и студентите нямат занятия. В Германия максималната температура в офисите е определена на 26° при нормални обстоятелства, но тя не е записана в закон.

Когато градусите скочат над 30, работодателите са длъжни да осигуряват вода на работното място и да увеличават почивките. В случай че термометърът показва над 35°, това се смята за неприемлива температура, и дейността спира, докато не бъдат взети допълнителни мерки. Не е задължително това да включва прибиране у дома, но шефовете са длъжни да предприемат действия за спешно охлаждане на помещенията.

Испания

Като една от най-пострадалите от горещите вълни страна в последните години Испания, където миналата седмица от топлинен удар почина работник по чистотата на Мадрид, може би най-конкретно е определила каква трябва да е максималната температура за нормална работа.

Според Националния институт по безопасността и хигиената на работното място става дума за граници между 17 и 27° в офисите, като работа, изискваща физически усилия, може да бъде извършвана на температури между 14 и 25°. Ако работодателите не спазват тези изисквания, служителите им могат да докладват на съответната правителствена институция или на синдикатите, за да се осигури стриктното спазване на нормативите.

Според социални експерти всичко това показва, че правата на работещите в жегите не са се покачили така бързо, както температурите на затоплящата се все повече планета, констатира Евронюз. Най-застрашени са хората, които работят на открито, както и онези, които се трудят в задушни помещения като пекарни, кухни в ресторанти и т.н. Според Международната организация по труда

през 2030 г. около 2% от работните часове в града ще бъдат загубени

поради невъзможност да се изпълняват служебните задължения.

И в четирите големи държави трудовото законодателства изисква да се полагат грижи за служителите и понякога дори позволява прекъсване на работа при екстремни жеги. Засега обаче то не им гарантира особен успех, ако се разбунтуват срещу възможността да бъдат карани да работят в опасни горещини.

Все пак тенденцията е натискът на синдикатите върху правителствата да се засилва - те все по-често настояват да се определи точна граница на максимални температури, над които работенето няма да бъде разрешавано, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна