IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:15 | 6 август 2022
Обновен: 15:18 | 8 май 2024

Българин създаде най-лекия електрически велосипед в света

Новият Vello Bike+ на Валeнтин Водев тежи само 9,9 кг

По материала работи: Слав Велев
Българин създаде най-лекия електрически велосипед в света

Vello Bike+ на Валeнтин Водев

Велосипедът като най-евтин и достъпен вариант за личен градски транспорт е отдавна известен факт със своите плюсове и минуси. Има държави в Европа, а и по света, в които масовото използване на велосипеди ежедневно, не само за удоволствие, е също факт. И в духа на съвременните тенденции към електрификацията на мобилността като цяло, секторът на велосипедите също непрекъснато се развива.

В този бранш има един българин, който е сред авторитетите и се казва Валентин Водев. Последният продукт на неговата компания Vello, основана във Виена през 2013 г. със съпругата му Валери Волф, е Vello Bike+ Titanium Folding E-Bike и бе представен на изложението London Cycle Show, информира insideevs, пише AutoMedia.

Със своите едва 9,9 кг. изработеният от титаний Vello Bike+ Titanium може да се смята за най-лекият в света. Освен това моделът Vello Titanium е сгъваем, подобно на другите велосипеди Vello, а производителят твърди, че цялата процедура за сгъването отнема само осем секунди. Което дава и друго предимство, че лесно може да се вземе на ръце и да се прибере в дома.

Vello създава интелигентни електрически велосипеди, задвижвани с педали, използвайки достъпни в търговската мрежа части, но те също така имат собствена сгъваема рамка. Колелото има и уникален дизайн, който много прилича на такъв за конвенционален велосипед, задвижван с педали, защото батерията е вградена в електрическия двигател на задната главина.

Валeнтин Водев със съпругата му Валери Волф

Всички велосипеди Vello също включват KERS (система за възстановяване на кинетична енергия), която презарежда батерията при спиране или спускане. Според Vello с едно зареждане може да се изминат 50 км.

Двигателите Vello включват сензори за наклон, които променят ритъма, за да увеличат допълнително живота на батерията и производителността на двигателя.

Освен това, те могат да бъдат оборудвани или с Mountain Drive за изкачвания в планински терени, или със скоростна система Schlumpf Drive Speed Drive за градска среда. Новият титаниев електрически велосипед от Vello има обаче и сериозна цена – 4500 евро.

Валинтин Водев е роден през 1978 г. в София, завършва гимназията за приложни изкуства и следва една година в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Напуска България през 1999 г., за да учи индустриален дизайн във Виена. По-късно специализира продуктов дизайн в Royal College of Art в Лондон, а след това основава компанията Vello във Виена.

Коментари

Новини Варна