IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:30 | 12 август 2022
Обновен: 05:35 | 28 март 2024

ООН иска демилитаризирана зона в АЕЦ "Запорожие"

Опасенията от ядрена катастрофа се засилват, в Румъния пият йод

По материала работи: Слав Велев
ООН иска демилитаризирана зона в АЕЦ "Запорожие"

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш настоява за създаването на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ в Украйна, предаде Ройтерс. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за нанасяне на ракетни удари над централата. Темата беше дискутирана по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

В четвъртък бяха извършени повече от 10 обстрела над Запорожката АЕЦ, като част от тях попаднаха в зоната, където се съхранява отработеното гориво. Русия превзе централата през март, но в нея още работят ядрените експерти от Украйна и тя е в паралел с украинската енергийна мрежа.

Руските военни потвърдиха информацията, че централата е минирана. По информация на оператора на съоръженията "Енергоатом" руски експерти се опитват да включат централата към руската енергийна мрежа и да насочат електроенергията към Крим.

Антонио Гутереш коментира, че  военните и военната техника трябва да бъдат изведени от Запорожката АЕЦ и призова Русия и Украйна да не извършват удари във и около централата. "Централата не бива да бъде използвана като част от каквато и да е военна операция", заявява още генералният секретар на ООН в съобщение след края на заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде investor.bg.

Отговорността за възможна ядрена катастрофа е на западните спонсори на Киев, заяви представителят на Русия в ООН Василий Небезня. "Ние многократно предупреждавахме нашите западни колеги, че ако не вразумят киевския режим, то той ще извърши най-чудовищните и безразсъдни стъпки, последствията от които ще излязат извън пределите на Украйна", коментира Небезня, цитиран от ТАСС.

Зеленски призова за незабавна реакция на Запада, за да бъдат изведени руските военни от територията на централата. "Това е от глобален интерес, а не просто украинска прищявка", смята той.

САЩ също подкрепят идеята за зона без военни действия около Запорожката АЕЦ. "Битките около ядрена централа са опасни и безотговорни и ние продължаваме да призоваваме Русия да преустанови военните действия във и около украинските ядрени централи и връщането на контрола обратно в украински ръце", коментира говорител на Държавния департамент.

Според представителите на Вашингтон в ООН пълната отговорност за евентуален инцидент ще носи Русия.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси беше изслушан по време на Съвета за сигурност на ООН по искане на Русия. Той изрази своите опасения за съдбата на ядрената централа и допълни, че е готов да ръководи мисия в Запорожката АЕЦ, призовавайки Украйна и Русия да съдействат за инспекцията.

Гроси коментира, че от юни подготвя тази визита, но тя е била отложена от съображения за сигурност. Небезя беше категоричен пред своите колеги в Съвета за сигурност, че подобно посещение трябва да бъде извършено преди края на август.

Четете още новини на investor.bg.

Коментари

Новини Варна