IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
09:40 | 24 август 2022
Обновен: 23:26 | 27 април 2024

"Распутин на Путин": Кой е Александър Дугин и каква е идеологията му?

Допреди 3 дни мнозина не бяха чували за него

По материала работи: Ставри Таргов
"Распутин на Путин": Кой е Александър Дугин и каква е идеологията му?

Ако допреди 3 дни мнозина не бяха чували за фамилията Дугин, то сега това име е във всяка световна медия. Но кой е Александър Дугин?

Той е може би един от най-известните руски идеолози и е описван по различен начин, като "мозъка на Путин" или "Распутин на Путин". Фактическото му влияние върху руския президент обаче остава обект на разгорещени дискусии.

Роден през 1962 г. в семейство на високопоставен военен, Дугин прекарва ранните си години като антикомунистически дисидент. Той се присъединява към различни ексцентрични авангардни колективи, възникнали през последните две десетилетия на Съветския съюз, където е известен с флирта си с политиката на нацистка Германия.

По време на бурните години след разпадането на Съветския съюз Дугин съосновава "Националболшевишката партия" с писателя Едуард Лимонов, обединявайки фашистка и комунистическо-носталгична реторика и символизъм.

Мирогледът на Дугин е най-ясно артикулиран в неговата публикация от 1997 г. "Основите на геополитиката", за която се твърди, че се е превърнала в учебник в академията на руския генерален щаб и е затвърдила прехода му от дисидент към виден стълб на консервативната върхушка.

В книгата Дугин излага визията си за разделяне на света, призовавайки Русия да възстанови влиянието си чрез анексии и съюзи, като същевременно провъзгласява опозицията си срещу Украйна като суверенна държава.

"Украйна като държава няма геополитическо значение, няма особено културно значение или универсално значение, няма географска уникалност, няма етническа изключителност.

Нейните определени териториални амбиции представляват огромна опасност за цяла Евразия и без разрешаване на украинския проблем като цяло е безсмислено да се говори за континентална политика", пише той.

Двадесет и пет години по-късно президентът на Русия повтори някои от възгледите на Дугин за Украйна в своето есе от 4000 думи "За историческото единство на руснаци и украинци", което мнозина възприеха като план за инвазията, която той предприе само шест месеца след публикуването му.

Нелибералните тоталитарни идеи на Дугин бяха счетени за неуместни и той се оказа на ръба на политическата власт.

Позицията му се промени през 2012 г., когато Путин отново пое властта след масови антиправителствени протести и руският лидер прегърна консервативна визия за страната си, пише dnes.bg.

Дугин се почувства допълнително оправдан, когато Русия анексира Крим през 2014 г. и започна кървава война в Донбас след прозападната революция в Киев.

"Мисля, че трябва да убиваме, убиваме, убиваме украинците", каза Дугин в едно видеообръщение към своите последователи по това време, което го направи една от най-мразените руски обществени фигури в Киев.

Въпреки насилствената реторика на Дугин, той продължава да пътува в чужбина, поддържайки тесни връзки с мислители на европейската нова десница, които също осъждат либерализма, феминизма и господството на САЩ.

Съобщава се, че Дугин е пътувал без охрана в и извън Русия, което някои набързо посочиха като едно от възможните обяснения зад съботната атака, която според съобщенията е имала за цел да го убие.

Действителното влияние на Дугин върху ежедневните операции на Путин е дългогодишна тема на дебат, като някои експерти по Русия го наричат ​​"духовен водач на Путин".

Предимно хората в Москва казват, че той е неуместна фигура, която желае да изглежда близка до Кремъл за лична изгода. Съобщава се, че Дугин е поискал 500 евро за интервюта със западни медии.

Путин и Дугин никога не са снимани заедно, а "философът" никога не е заемал официална длъжност в държавата.

"Тази карикатурна псевдоинтелектуална измама със сигурност не е част от системата за вземане на решения", пише Леонид Волков, ключов съюзник на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, часове след атентата.

Коментари

Новини Варна