IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
13:15 | 6 септември 2022
Обновен: 08:44 | 29 март 2024

Украинско проучване: Радиация ще обхване България, при авария в Запорожката АЕЦ

Най-засегнати ще са още териториите на Турция, Гърция, Молдова и Румъния

По материала работи: Слав Велев
Украинско проучване: Радиация ще обхване България, при авария в Запорожката АЕЦ

В случай на авария в окупираната от руските нашественици Запорожка атомна електроцентрала радиоактивното замърсяване ще засегне първо южната част на Украйна, включително Крим, а след това ще се премести към територията на Турция, Гърция, България, Молдова и Румъния. Това сочи проучването на Ukrhydrometcenter, публикувано в „Украинска правда", предаде "GlasNews".

„Резултатът от моделирането на условната емисия на AЕЦ с начало 17:33 (Киев) на 04.09.2022 г. и с продължителност 15 часа показва, че въздушните маси на 4 септември могат да пренасят емисиите на АЕЦ на юг над територията на Запорожка и Херсонска области и цялата територия на временно окупирания Крим“, гласи публикацията.

„След преминаване над Черно море въздушните маси ще започнат да се придвижват на запад към територията на Турция, Гърция, България, Молдова и Румъния.

Извършена е симулация на движението на атмосферни масови носители на емисии от АЕЦ при условна радиационна авария в рамките на 72 часа на базата на глобалната прогноза за времето.“

Учените също симулираха подобни „аварии“ в Южноукраинската АЕЦ, АЕЦ „Ривне“ и АЕЦ „Хмелницки“.

Отбелязва се, че радиационната обстановка в зоната за наблюдение на ЯЕЦ от 4 август до 5 септември 2022 г. остава стабилна.

Русия в началото на нашествието си превзе атомната електроцентрала в Чернобил, а на 4 март превзе атомната електроцентрала в Запорожие, създавайки рискове от радиационна катастрофа.

В средата на март нашествениците взривиха част от боеприпасите на територията на ЗАЕЦ. На 15 юли украинският „Енергоатом“ съобщи, че руснаците инсталират ракетни системи на територията на АЕЦ, от които обстрелват района на Никопол.

На 1 септември в Запорожката АЕЦ в окупирания Енергодар пристигна мисия на Международната агенция по атомна енергия. На следващия ден генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси потвърди, че след приключване на мисията двама представители на организацията ще останат в Запорожката атомна електроцентрала.

На 5 септември четирима от шестимата участници в мисията на МААЕ приключиха работата си и напуснаха територията на Запорожката АЕЦ, двама представители на организацията останаха на станцията, предават от zashtoto.

На 5 септември в резултат на пожар, възникнал поради руски обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, последната линия, свързваща станцията с украинската енергийна система, беше прекъсната, припомни още „Украинска правда“.

Коментари

Новини Варна