IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:40 | 6 септември 2022
Обновен: 12:17 | 16 април 2024

ЕК: България не е искала помощ за наводненията

Комисията е в контакт с българските власти и е запозната със ситуацията

По материала работи: Слав Велев
ЕК: България не е искала помощ за наводненията

Все още няма достъп до част от Слатина, изчерпват се и хранителните стоки в магазините/Кадър: БНТ

Българските власти не са задействали механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията през последните дни, съобщи говорителят на Европейската комисия Балаш Уйдари.

Той поясни, че Комисията е в контакт с българските власти и е запозната със ситуацията, но от наша страна няма отправено искане за помощ, съобщи БНР.

В петия ден след наводненията в Карловско, в района се стичат много доброволци. Военни започнаха разчистването на огромните дънери и наноси в Слатина. Част от селото остава без достъп и електричество.

В магазините започват да се изчерпват хранителните продукти и водата, а хората започват да негодуват срещу местната власт, защото първо се разчиства инфраструктурата, а не домовете. Властите молят жителите да проявят търпение, защото първо трябва да бъде осигурен достъп до селото.

Хората сигнализират за още един проблем - представители на дърводобивни фирми обикалят районите и искат пари за нарязаната дървесина. Общината и държавните власти заявиха, че това е нерегламентирано и уведомяват хората да не се подвеждат.

"Нямам такъв сигнал до мен, ако има такива хора, нека да ги гонят. Имаме уверението на министъра на земеделието, че дървеният материал, който се изкара, огромното количество ще бъде предадено на населението безплатно", заяви кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, цитиран от БНТ.

Коментари

Новини Варна