IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
09:00 | 13 септември 2022
Обновен: 12:10 | 18 април 2024

Отново пламна конфликтът между Азербейджан и Армения

САЩ призова за незабавно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах

По материала работи: Слав Велев
Отново пламна конфликтът между Азербейджан и Армения

Сраженията между Азербайджан и Армения в оспорвания регион Нагорни Карабах в Южен Кавказ снощи отново се разгоряха, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Според съобщения в руските новинарски агенции, които се позовават на арменското министерство на отбраната, азербайджанските войски са атакували арменски позиции на три места с артилерия и едрокалибрени оръжия.

Междувременно азербайджанското министерство на отбраната в Баку заяви, че боевете са били предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж.

Двете страни са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах, който исторически е с преобладаващо арменско население, но юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз, отбелязва ДПА. След разпадането на СССР Нагорни Карабах обяви независимост от Баку под името Република Арцах с подкрепата на Ереван, което предизвика продължила три години война. Войната приключи през 1994 г. с победа на Армения и в продължение на четвърт век Нагорни Карабах на практика беше под арменски контрол, въпреки че статутът му никога не беше международно признат.

След десетилетия на безизходица Азербайджан внезапно си възвърна големи части от Нагорни Карабах във военна кампания през 2020 г., принуждавайки Армения да направи големи териториални отстъпки. Те включваха клауза, ограничаваща арменския достъп до региона до един безопасен коридор, наблюдаван от руски мироопазващи сили. Оттогава обаче прекратяването на огъня беше нарушавано няколко пъти и от двете страни.

Канцеларията на премиера на Армения Никол Пашинян каза, че той е обсъдил влошаването на обстановката на арменско-азербайджанската граница в телефонни разговори с президента на Русия Владимир Путин и с президента на Франция Еманюел Макрон.

Съединените щати са дълбоко обезпокоени от съобщенията за нападения по границата между Армения и Азербайджан и призовават за незабавно прекратяване на военните действия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс, предава БТА.

"Както отдавна дадохме ясно да се разбере, конфликтът не може да има военно решение", се казва в изявлението на Блинкън. "Настояваме за незабавно прекратяване на каквито и да било военни действия", пише още в изявлението.

Междувременно пресслужбата на арменското министерство на отбраната съобщи, че ситуацията на арменско-азербайджанската граница остава напрегната и там се водят позиционни сражения.

 

Коментари

Новини Варна