IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:40 | 18 септември 2022
Обновен: 03:20 | 29 април 2024

Погребват Елизабет II с грандиозна церемония в понеделник

Поданиците на кралицата демонстрират нечовешко търпение и стоицизъм, чакат над 13 часа, за да отдадат почит

По материала работи: Слав Велев
Погребват Елизабет II с грандиозна церемония в понеделник

Опашката се вие по южния бряг на река Темза от "Саутуорк парк'', покрай Тауър Бридж, галерия ''Тейт'' и мостът ''Ватерло'' чак до моста ''Ламбет''. След това се връща обратно по северната страна на реката, през ''Виктория Тауър Гардънс'', парка до Уестминстърския дворец, преди да стигне до залата, където посетителите минават покрай ковчега кралицата. Изживяване, което приключва за секунди/Снимка: БГНЕС

Държавното погребение на кралица Елизабет Втора утре ще бъде "удивителна смес от грандиозна церемония и някои много дълбоки, но много обикновени думи", довери човекът, който ще води церемонията, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че това ще бъде събитие "от мащаб, който не е нещо често срещано дори за" него.

В готическата катедрала текат последните приготовления за държавното погребение. Участват стотици хора, които работят денонощно, на 19- и 20-часови смени, за да подготвят историческата церемония.

Хойл каза, че държавното погребение е нещо "наистина важно" и затова трябва да бъде визуално ефектно и грандиозно. Целта "отчасти е да си припомним значимостта на (Елизабет Втора), нейното място в историята, (важната й роля) за (Великобритания) и Общността на нациите", посочи той.

В същото време главният свещеник на Уестминстърското абатство отбеляза, че "това е погребение. Има скърбящо семейство. Личната скръб в основата на това наистина е важна". 

През целия ден ще остане изложен за поклонение ковчегът с покойната британска кралица Елизабет II, но реденето на километричната опашка ще бъде прекратено по-рано. В момента на чакащите са необходими над 13 часа, докато стигнат до залата Уестминстър в парламентарния комплекс, предаде БНР.

С оглед на това, че поклонението трябва да приключи до 08.30 часа сутринта българско време в понеделник - денят на погребението, по някое време ще бъдат взети необходимите мерки повече хора да не се редят, така че и последните останали на опашката да успеят до този час да кажат последно сбогом на монарха, защото ковчегът по-късно трябва да бъде тържествено пренесен в Уестминстърското абатство за погребението.

Като цяло се очаква неделният ден да протече спокойно.

В 22.00 часа българско време в цялото Обединеното кралство ще бъде спазена минута мълчание в памет на Елизабет Втора. Хората могат да сторят това уединени в домовете си, на улицата със съседи или на обществени събирания, прояви и бдения.

От британските железници съобщиха, че са оставили тази нощ на гара Уотърлу празна композиция от вагони, за да може част от поклонниците да се подслонят от студа.

Перонът с вагоните бе отворен преди полунощ, но хората са помолени в 08.00 часа сутринта българско време да ги освободят и да се наредят отново на опашката.

Президентът на САЩ Джо Байдън вече е в Лондон, за да присъства утре на държавното погребение на Елизабет II. Той е придружаван от съпругата си Джил Байдън. Днес двамата ще отдадат почит пред ковчега на кралицата, след което американският държавен глава ще се срещне с новия крал Чарлз III.

Планираната среща с новия премиер Лиз Тръс обаче е отложена. Тя ще се състои в сряда в рамките на Общото събрание на ООН, съобщиха от Даунинг стрийт 10.

Коментари

Новини Варна