IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:45 | 21 септември 2022
Обновен: 20:57 | 19 април 2024

ООН отбелязва Международния ден на мира

21 септември е обявен още за Световен ден на болните от Алцхаймер

По материала работи: Слав Велев
ООН отбелязва Международния ден на мира

На 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира, който отразява споделения ни стремеж да сложим край на ненужното страдание, причинено от въоръжен конфликт. Това е ден, в който Обединените нации призовават към прекратяване на огъня за 24 часа, с надеждата, че един мирен ден може да доведе до друг, до следващ, и така, накрая, пушките да замълчат завинаги.

И все пак за постигането на мир е нужно повече от това, оръжията да замлъкнат. Истинският мир изисква да се застъпваме за правата на човека в целия свят.

21 септември се отбелязва още като Световен ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта. Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70 процента от случаите. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз живеят 6,4 милиона души с деменция. В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко 100 000.

У нас датата 21 септември е поределена за Празник на град Тутракан, по повод обявяването на селището за град през 1993 година.

Коментари

Новини Варна