IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
12:15 | 21 септември 2022
Обновен: 22:29 | 24 март 2024

Путин обяви частична мобилизация в Русия (ВИДЕО)

300 000 резервисти ще бъдат призовани в рамките на процеса, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу

По материала работи: Слав Велев
Путин обяви частична мобилизация в Русия (ВИДЕО)

Кадър: ТАСС

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната по предложение на местното Министерство на отбраната и генералния щаб. Частичната мобилизация означава, че призовани от военните служби могат да бъдат само граждани, които понастоящем са в запаса, поясни държавният глава. 

Указът е подписан по предложение на Министерството на отбраната в името на защитата на Русия, нейния суверенитет и териториална цялост, за да се гарантира безопасността на руснаците и жителите на освободените територии, заяви Путин. Той отбеляза, че руските военни действат на линията на съприкосновение, която е дълга повече от 1000 км, и се сблъскват с цялата военна машина на колективния Запад. 

Според президента в рамките на обявената мобилизация ще бъдат призовани на военна служба само военнослужещи от резерва, предимно "тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни професии и съответен опит. Преди да бъдат командировани в частите, те ще преминат задължително допълнително обучение, обеща той. 

В обръщението си, което веднага беше посрещнато като ескалация, Путин също така обвини Запада в ядрен шантаж срещу Русия и отново предупреди, че страната разполага с „много оръжия, за да отговори" на заплахите на Запада, като добави, че не блъфира.

В различни моменти по време на конфликта с Украйна Путин намекваше за ядреното оръжие на Русия, но има съмнения дали Москва наистина би прибегнала до разполагането на такова оръжие, като според анализатори това би било равносилно на започване на трета световна война.

"Ако териториалната цялост на страната ни е застрашена, ние ще използваме всички налични средства, за да защитим народа си - това не е блъф", заяви Путин в телевизионното си обръщение към нацията. 

Държавната дума и Съветът на федерацията ще бъдат официално информирани за началото на мобилизацията на 21 септември. В рядко срещаното предварително записано телевизионно изявление Путин заяви, че Западът „иска да унищожи нашата страна" и че Западът се е опитал да „превърне народа на Украйна в пушечно месо", като повтори предишни твърдения, в които обвиняваше западните държави, че са започнали война с Русия.

Путин заяви, че „мобилизационните мероприятия" ще започнат в сряда, без да предостави повече подробности. Частичната мобилизация е мъглява концепция, но тя поставя Русия на по-твърда военна основа (тя все още не е обявила война на Украйна и нарича инвазията си "специална военна операция"), но частичната мобилизация може да означава, че руските предприятия и граждани трябва да дадат по-голям принос към военните усилия.

Коментарите на Путин се случват в момент, в който руската инвазия в Украйна, започнала в края на февруари, наближава зимния период, като инерцията изглежда е на страната на Украйна, след като тя започна светкавични контраофанзиви в североизточната и южната част на страната, за да си върне загубените територии.

Коментари

Новини Варна