IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:30 | 13 септември 2022
Обновен: 00:09 | 18 април 2024

Говорит Москва... Разраства се бунтът на руските депутати срещу Путин

Гласоподаватели протестираха символично срещу ръководителя на Кремъл

По материала работи: Слав Велев
Говорит Москва... Разраства се бунтът на руските депутати срещу Путин

Снимка: Телеграм

Бунтът срещу Владимир Путин от ниските нива на властовата йерархия расте. Днес стана ясно, че депутати от 17 района на Москва и Санкт Петербург са поискали публично той да подаде оставка. В декларация те подкрепят колегите си от окръг Смолнинское, които първи надигнаха глас срещу ръководителя на Кремъл. „Ние смятаме, че действията на президента В. В. Путин вредят на бъдещето на Русия и нейните граждани. Искаме оставката на Владимир Путин от поста президент на Руската федерация!“, се казва в изявление на депутатката от Семьоновския район на Санкт Петербург Ксения Торстрьом, пише "Сега". 

Тя бе цитирана да казва:(link is external) „Обсъдихме с депутатите, че бихме искали да подкрепим депутатите от община Смолнинске. Но сега е трудно да се говори публично заради репресиите. Затова стигнахме до такъв сбит текст. На депутатите все още не е забранено да имат мнение. Също така не е забранено да се говори за оставката на президента. Той не е монарх, а наемен работник, получава заплата от нашите данъци. Нашата функция е да представляваме интересите на хората и виждаме, че хората не са доволни. А нашият народ е източник на власт по Конституция. Аз лично не разбирам мотивите на действията на Владимир Путин“.

Декларацията днес е подписана от 18 души. По-рано и други московски политици се изправиха срещу Путин.

Санкт Петербург предлага Путин да бъде обвинен в държавна измяна

Общински съветници от окръг Смолнинское в Санкт Петербург решиха да се обърнат към държавната дума с предложение за повдигане на обвинение срещу Владимир Путин за държавна измяна заради войната в

И московски депутати се разбунтуваха срещу Путин

Трима депутати от Ломоносовския район на Москва призоваха руския президент Владимир Путин да подаде оставка. "Моля да освободите заеманата от Вас длъжност, тъй като вашите възгледи, вашият модел на

Междувременно купища бюлетини с обиди към властта бяха намерени на местните избори. В Краснодар, Екатеринбург, Москва, Тува, Пенза и други градове гласуващите искат да се спре войната в Украйна, да се освободят политическите затворници, да се съди Путин... На много от бюлетините има просто псувни срещу Кремъл.

От 9 до 11 септември в 82 руски региона се проведоха избори, в които се избираха 14 губернатора, депутатите в 6 региона, както и няколко градски парламента. Резултатите са очаквани - по предварителни данни почти навсякъде побеждават кандидатите на Кремъл, издигнати от "Единна Русия. Само в 1 от 14 региона в изборите за губернатори засега води независим кандидат.

Това тридневно гласуване ще влезе в историята като "най-честното" - наблюдателите са регистрирали само шест нарушения в цяла Русия.

Руското МВР обаче образува 8 наказателни дела, свързани с изборите. Установено са и 156 администранивни нарушения. Във всички случаи наказаните са представители на опозицията. "Нарушения, които да повлияят на изборите, не са открити", заяви началникът на Главното управление по осигуряване на обществения ред в МВР Михаил Давидов. Основната част от нарушенията са свързани с незаконно разпространение или умишлено унищожаване на изборни материали.

"ОВД-Инфо" съобщи, че за три дни са задържани минимум 19 души. Девет от тях са кандидати, пет - наблюдатели. Останалите са хора, свързани с работата на избирателните комисии. Има и един избирател.

На изборите можеше да се гласува и дистанционно, с електронна бюлетина. Така гласуваха руският президент Владимир Путин и секретарят на Съвета по сигурността Дмитрий Медведев. Комичен детайл беше, че електронно подаденият глас на Медведев не бе отчетен от системата.

За съда гласуването вече не е тайно

Чертановският районен съд на Москва глоби с 50 000 рубли Лев Карманов, който написа на бюлетината си за гласуване на изборите "Нет войны". Според мотивите на съда гласуването не е таен вот, а публично мероприятие. На заседанието Карманов обясни, че той не би могъл да "дискредитира" руската армия публично, тъй като вотът е таен. Но съдията Дмитрий Задорожни смята, че "гласуването е публично мероприятие". "Самата бюлетина с надпис "Нет войны" и рисунка на гълъб на мира не е лично съобщение, адресирано до един човек /или група хора/, тъй като се предава на упълномощени длъжностни лица от избирателната комисия. Освен това бюлетината им е била показана в избирателния участък № 2043», пише в постановлението. Според чл. 7 на Федералния закон за основни гаранции за избирателните права "гласуването на изборите е тайна, изключваща възможността за какъвто и да било контрол върху волеизявлението на гражданина".

Скрити на необичайно място бюлетини

Членове на КПРФ в Геленджик публикуваха видео от избирателен участък №0901, на което се вижда как зам. председателят на избирателната комисия Марина Тараканова седи върху сгънати бюлетини. Когато полицайка я принуждава да стане и разглеждат бюлетините, се вижда, че на тях е отбелязан глас за "Единна Русия". Тараканова е отстранена от изборите, а попълнените бюлетини са отделени и внимателно запечатани.

Имаше и избиратели, дошли да гласуват в доста странни костюми.

Коментари

Новини Варна