IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:45 | 8 октомври 2022
Обновен: 16:08 | 18 април 2024

Медведев: Ако нещо се случи с Кримския мост, това ще е денят на страшния съд

Въведоха хранителен режим след взрива

По материала работи: Слав Велев
Медведев: Ако нещо се случи с Кримския мост, това ще е денят на страшния съд

Част от Кримския мост се срути след експлозия на цистерна с гориво. 19-километровото съоръжение е единствената връзка между Русия и анексирания от нея полуостров Крим. Москва обвини Киев за инцидента. 

На разпространени кадри в социалните мрежи се вижда как малко след 6 часа сутринта камион се взривява, докато влак пресича моста. Седем цистерни с гориво от влаковата композиция също се запалили, издигайки огромен облак черен дим.

"Следственият комитет на Русия започва углавно дело във връзка с инцидента на Кримския полуостров, при който камион се взриви и възпламени товарни ЖП цистерни. Сериозно увредени са две от пътните платна на моста. Криминалисти разследват причините за взрива и съпричастните с него лица", заявиха от Министерството на отбраната на Русия.  

Властите съобщиха, че мостът ще остане затворен до края на месеца. А на видеоклипове в Twitter се вижда как част от съоръжението е пропаднало. 

Русия анексира Крим през 2014 година, a 19-километровият мост беше пуснат в експлоатация през 2018. Всяко украинско нападение срещу анексирания полуостров се смята за сериозен удар срещу позициите на Русия. 

"Ако нещо се случи с Кримския мост, това моментално ще бъде денят на страшния съд за тях. Той ще бъде бърз и жесток", заяви зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

Съветник на украинския президент Володимир Зеленски написа в Twitter, че "това е само началото" и всичко, което е незаконно, трябва да бъде разрушено. 

А секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данаилов видя в горящия мост своеобразен подарък за рождения ден на Путин. 

Днешната експлозия на Кримския мост се случи само ден след като руският президент Владимир Путин навърши 70 години. Това е унизително поражение за Путин, което би могло да го предизвика да повиши залозите в неговата война в Украйна, отбеляза Асошиейтед прес.

Кримският полуостров има символично значение за Русия и е от ключово значение за поддръжката на нейните военни операции в южната част на Украйна. Ако мостът бъде изваден от строя, това би направило снабдяването на полуострова значително по-трудно. Въпреки че Русия превзе украински региони северно от Крим в началото на инвазията и построи сухопътен коридор по брега на Азовско море, Украйна напредва в своята контраофанзива, за да си ги върне.

Мостът се състои от железопътни и автомобилни секции. Руският Национален антитерористичен комитет уточни, че експлозията и пожарът са причинили срутването на два сегмента на едно от двете платна на автомобилния мост, а другото платно е невредимо. Властите преустановиха движението на пътнически влакове по моста до второ нареждане. Путин е бил информиран за експлозията и е наредил да бъде създадена правителствена комисия за справяне с извънредната ситуация.

Дългият 19 километра мост над Керченския проток между Черно море и Азовско море е най-дългият в Европа. Струвалият 3,6 милиарда долара проект е символ на претенциите на Москва към Крим, както и жизненоважна връзка към полуострова, който Русия анексира през 2014 година. Той беше открит за автомобилен трафик през май 2018 година, а паралелният железопътен мост беше открит следващата година.

Украински официални представители многократно са заплашвали, че ще нанесат удар по моста. През август в Русия избухнаха редица експлозии в авиобаза и в склад за боеприпаси в Крим, което подчерта колко уязвима е тя.

Режим на количеството храна, което може да бъде закупено е въведен на окупирания от Русия полуостров Крим, след като рано сутринта бе взривен 19-километровият мост, свързващ го с Керченска област.

Крим има запаси от храна за 55 дни, твърди руската държавна агенция ТАСС. Въпреки това е въведена забрана за продажба на повече от 3 килограма хранителни продукти наведнъж. Това е направено, за да се избегне изкуствено предизвикване на криза, твърдят властите.

Допълнителни ограничения върху продажбата на автомобилно гориво са въведени в Севастопол, съобщава губернаторът Михаил Развожаев. Като според енергийното министерство на Русия в Крим имат запаси от бензин и дизел за 15 дни.

Руският президент Владимир Путин е създал специална комисия, която да разследва взривовете. Първоначалните информации бяха за взривен товарен влак, но впоследствие се появиха информации, които обвиняват Украйна в атака срещу моста.

Коментари

Новини Варна