IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:00 | 23 октомври 2022
Обновен: 09:31 | 23 април 2024

Словенците избират днес президент

Трима основни претенденти за президентския пост в Словения, очертава се втори тур на 13 ноември

По материала работи: Слав Велев
Словенците избират днес президент

Снимка: АП (БТА)

Словенците днес избират нов президент измежду седем кандидати за поста, като прогнозите са, че ще се стигне до балотаж.

Сегашният държавен глава Борут Пахор приключва втория си петгодишен мандат през декември тази година, а по конституция няма право на трети.

Според последните проучвания на общественото мнение най-много гласове ще получи бившият външен министър Анже Логар, който се явява като независим, но е подкрепян от Словенска демократическа партия (СДП). Прогнозите обаче са, че той няма да получи над 50 процента от гласовете, което е нужно, за да не се стига до втори кръг, насрочен за 13 ноември. След Логар се нарежда независимата кандидатка адвокатката Наташа Пирц Мусар, следвана от евродепутата Милан Бърглез, подкрепян от управляващото „Движение Свобода“ и Социалдемократи.

Около 1,7 милиона словенци имат право на глас днес при население на страната от 2,1 милиона.

На първия тур на предишните президентски избори през 2017 година избирателната активност бе около 43,5 процента, а на втория около 42 на сто – рекордно ниска за президентски избори след обявяването на независимостта на страната.

Президентският пост в Словения, която е парламентарна република, е до голяма степен церемониален, но все пак вотът се разглежда като тест за либералното правителство в условията на нарастваща криза, подхранвана от войната в Украйна. В Словения президентът представлява страната на международната сцена, предлага на парламента кандидатура за министър-председател, насрочва избори в долната камара и предлага закони за одобрение, назначава и отзовава посланици, явява се върховен главнокомандващ.

В предизборните проучвания води популистки опозиционен политик, но изглежда че нито един кандидат няма да успее да спечели над 50 процента от гласовете и е по-вероятно след три седмици да се проведе втори тур, в който ще участват двамата кандидати с най-добри резултати.

Според социологическите проучвания бившият външен министър от десницата Анже Логар може да получи около 30 процента от гласовете, следван от независимата центристка кандидатка Наташа Пирц Мусар с около 20 на сто и подкрепяния от правителството социалдемократ Милан Бърглез със 17 процента.

Тримата се очертават като фаворити сред общо седем кандидати. Анализаторите очакват Логар да стигне до втори тур, но съперникът му в надпреварата остава неясен, тъй като Пирц Мусар и Бърглез са с близки резултати. Очакваният втори тур ще се произведе на 13 ноември.

Общо 1,7 млн. избиратели в Словения имат право на глас за наследник на сегашния президент Борут Пахор. Той изкара два пълни петгодишни мандата и няма право да се кандидатира за трети.

По време на мандата си Пахор се опита да преодолее разделението между ляво и дясно в Словения, което продължава да бъде източник на политическо напрежение в традиционно умерената и стабилна страна с население от около 2 млн. души, отбелязва АП.

Логар, който бе министър при премиера от десницата Янез Янша, се опитва да се отърси от популисткия си имидж и да се представи като обединител. Една негова победа би нанесла удар на сегашното либерално правителство, което свали Янша от власт преди шест месеца, посочва агенцията.

Според критиците Янша, който бе министър-председател на Словения три пъти, се опита да ограничи свободата на медиите и не зачита демократичните ценности и върховенството на закона. На парламентарните избори миналата пролет той беше изместен от левоцентриста Роберт Голоб, който е новак в политиката, припомня ДПА.

Очаква се умерените гласоподаватели да подкрепят на втори тур този, който се окаже опонент на Логар. Левите и либерално настроените словенци смятат Янез Янша, който е приятел с Анже Логар, за недемократична и разединяваща фигура.

Ако Наташа Пирц Мусар спечели, тя ще стане първата жена президент на Словения, откакто страната обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г.

Милан Бърглез, който е член на Европейския парламент, се включи в надпреварата в края на кампанията, след като първоначалният фаворит на правителството се оттегли, позовавайки се на лични причини.

Избирателните секции отвориха в 7:00 ч. местно време и ще затворят в 19:00 ч. (8:00-20:00 ч. българско време). Първите резултати се очакват по-късно тази вечер.

Коментари

Новини Варна