IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:20 | 23 октомври 2022
Обновен: 13:26 | 28 март 2024

Украйна преброи над 50 хил. мъртви делфини в Черно море, обвинява Русия

Прокуратурата в Одеса започна собствено разследване

По материала работи: Слав Велев
Украйна преброи над 50 хил. мъртви делфини в Черно море, обвинява Русия

Чуждестранни експерти се заемат с разследването на екологичния геноцид (екоцид), извършен от руските окупатори. По време на пълномащабна война срещу Украйна са убити над 50 000 водни бозайници. Това съобщи УНИАН, предаде News.bg.

Учените от черноморските държави регистрират най-масовата смърт на морски бозайници през последните десет години. По предварителни данни от началото на войната в Украйна са убити над 50 000 китоподобни. Смъртта им се дължи на руски бомбардировки и ракетни атаки.

Учените в националния парк "Тузловски лимани" регистрират масовата смърт на делфини още от първите дни на пълномащабната инвазия на Руската федерация. След всеки ракетен удар или бомбардировка вълните носят мъртви бозайници към брега. Също е положението и в Румъния и България.

"Преди войната наблюдавахме най-много три мъртви делфина на 44 километра през годината, но сега, в началото на войната и до края на юли, открихме 44 делфина на 6 километра", казва директорът на националния парк.

Природозащитници посочват, че делфините може да умират масово от инфекции или от военни действия. Втората версия се смята за най-вероятна.

"От различни източници знаехме, че в северозападната част на Черно море има много подводници и надводни кораби, включително "Москва", която всички знаете къде отиде. Така че всички тези надводни и подводни кораби създават много мощни звукови сигнали, които поразяват делфините", казват учените.

Посочва се, че броят на мъртвите делфини е намалял леко след освобождаването на Змийския остров. От мъртвите животни са взети проби за анализ, които са изпратени в Италия и Германия.

Освен това прокуратурата в Одеса започна собствено разследване.

"На територията на Одеска област открихме 95 факта на мъртви делфини на брега, но разбираме, че те са много повече. Наказателното производство се разследва по такъв член от НК, който се нарича "Екоцид". Това отново е престъпление срещу сигурността на човечеството", заяви прокурорът на Одеска област Сергей Костенко.

Коментари

Новини Варна