IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:45 | 30 август 2022
Обновен: 19:50 | 18 април 2024

ЕК наложи наказателна процедура на България заради делфините

Години наред родните власти са съобщавали, че случайна смъртност сред морските бозайници няма

По материала работи: Слав Велев
ЕК наложи наказателна процедура на България заради делфините

Европейската комисия е наложила наказателна процедура на България заради неотчетена случайна смъртност при китоподобните. Страната ни е длъжна всяка година да отчита в комисията случайната смъртност на делфините, като става въпрос най-вече за такива, които са се оплели в рибарски мрежи и са се задушили. Години наред обаче нашите власти са съобщавали, че такива случаи няма.

"Това е малко вероятно, особено като се има предвид, че в научни публикации по темата са посочени случаи на мъртви делфини, уловени в рибарски мрежи", каза за Радио Варна бившият заместник-министър на околната среда и водите Тома Белев. Той напомни, че няма сфера от екологията у нас, по която ЕК да не е започнала такава процедура.

"Тази наказателна процедура е в първа, начална фаза. До нея се стигна, най-вероятно защото не е имало желание от страна на администрацията да си свърши работата. Другата причина е липсата на достатъчен административен капацитет", коментира Тома Белев.

 

Коментари

Новини Варна