IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
11:00 | 22 юли 2022
Обновен: 20:22 | 2 май 2024

Пак изследват делфините в Черно море 

Войната в Украйна доведе до изместване на рибните запаси в морето

По материала работи: Слав Велев
Пак изследват делфините в Черно море 

Второ за тази година изследване на популацията на делфините в Черно море започва днес - 22 юли от Варна. Това съобщи за Радио Варна Димитър Попов - ръководител на проекта за опазване на китоподобните в България към „Зелени Балкани”. Проучванията ще се правят в шелфа, на дълбочина до около 100 метра в посока Южното Черноморие до Резово. През август, в случай на "прозорец" от добро време, проучванията ще обхванат и Северното Черноморие до Крапец и Шабла. 

Все още е трудно да се обобщи дали има осезаема промяна в популациите на китоподобните в Черно море, коментира Попов. 

Това, което е ясно със сигурност е изместването им на юг, заради войната в Украйна и фактическото блокиране на около една трета - северната част, от морето. Военните действия - изстрелването на ракети, движението на плавателните съдове и групиранията им от страна на руските кораби са причината за объркването на делфините и увеличението на случаи на мъртжи животни, изхвърлени по бреговете на България, Румъния, Украйна и Турция, откъдето има постъпили данни. 

Наблюдения за негативния ефект на военните сонари има както при делфини в затворени водни басейни, така и на свобода, каза Попов.

На практика се стига до стрес и изтощаване на китоподобните, пренаселване на южната част на Черно море и последващи вероятни инфекции или вируси. Тепърва ще наблюдаваме ефектите от силното шумово замърсяване на морето и предизивиканите от това акустични травми на делфините. 

Най-вероятно има въздействие и върху останалите представители на Черноморската фауна и храната на делфините, т.е. има изместване на популациите на юг и на останалите рибни запаси. 

Делфините са на върха на хранителната верига в Черно море и именно от тях зависи състоянието на екосистемата, пояснява Димитър Попов.

Какво сочат юнските проучвания за числеността и плътността на делфините в Черно море и още по темата може да чуете ТУК

Коментари

Новини Варна