IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
10:45 | 24 октомври 2022
Обновен: 09:38 | 25 април 2024

"Ловци на митове" спаси затворник... Бензинът не пламва от цигара!

Джон Галвън е осъден на доживотен затвор по показания, взети с принуда и базирани на градска легенда

По материала работи: Слав Велев
"Ловци на митове" спаси затворник... Бензинът не пламва от цигара!

Снимка: Ray Abercrombie/Innocence Project/Discovery Channel  

Невинен човек бе освободен след 35 г. зад решетките. Причината за спасението му от доживотната присъда, която получава през 1986 г., се оказва повторение на стар епизод на тв поредицата "Ловци на митове", пише "Дир.bg".

Престъплението

През септември 1986 г. двама братя загиват при пожар в апартамент в Чикаго. Техните сестри успяват да се измъкнат от пламъците и казват на полицията, че палежът е умишлен и най-вероятно дело на отмъстителен съсед.

Заподозреният е разпитан. Той посочва за виновни 18-годишния Джон Галвън, като главен извършител, брат му и техен приятел.  При разпитите полицията използва заплахи, физически натиск и манипулация. На Джон, брат му и техния приятел дори е обещано да бъдат пуснати, ако направят самопризнания. Тримата се съгласяват, но вместо свобода, получават доживотен затвор без право на отмяна.

Науката срещу закона

Съдът дава една от най-строгите възможни присъди. В основата стои "свидетелството", че Джон Галвън запалил пожара с цигарата, която пушел.

Десетилетия по-късно, Галвън е на 39 години, когато хваща повторение на епизод от "Ловци на митове" на телевизора в затвора. Водещите Адам Савидж и Джейми Хайнеман доказват, че е невъзможно да се запали бензин с цигара.

Епизодът тества популярни холивудски митове и установява, че дори басейн пълен с бензин, не може да се запали с цигара.

"Това е!", казал си Джон. "След като го видях, нямах търпение да кажа на Тара".

Тара Томпсън е адвокатката на осъдения, която поема случая му като част от Проекта за освобождаване на Университета в Чикаго. Програмата се стреми да открие и помогне на неправомерно осъдени.

Констатациите на "Ловци на митове" са потвърдени от експерименти, проведени от Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви на САЩ (ATF). Лабораторията на криминалистите прави повече от 2000 опита за запалване на бензин с цигара при различни условия. Пожар не възниква в нито една от разиграните ситуации.

"Това, което виждате в екшън филмите, е лъжа. Изпускането на запалена цигара върху бензин няма как да го възпламени, ако се приеме, че нивата на кислород са нормални и няма необичайни обстоятелства", споделя Ричард Тонтарски, криминалист и ръководител на изследването на ATF.

Втори шанс

Джон Галвън получава право на повторно изслушване от съда. През 2017 година Тара Томпсън и правният й екип представят множество доказателства, че клиентът й е невинен. Привикани са свидетели, които разкриват, че са били измъчвани от полицията, за да подпишат показанията си. Става ясно, че част от тях са били директно написани от униформените. В края на изслушването е представен и фактът, че пожар не може да бъде запален с цигара.

Въпреки това на съда са необходими 5 години, за да вземе решение и да отмени присъдата.

"Случаят на Галвън показва, че са необходими правни механизми, чрез които науката да играе по-голяма роля в процеса. Трябва да може да има преразглеждане на делото, ако науката се развие и промени", казва Ребека Браун, директор на Проекта за освобождаване.

През последните два месеца Джон се приспособява към живота извън стените на затвора. Въпреки радостта от свободата си, той не скрива трудностите. През последните 35 години светът се променя драстично. Докато е лишен от свобода, Джон губи приятели и роднини, някои от които почиват.

"Трудно е, чувствам се не на място и имам много да уча. Не знам къде трябва да бъда... Не знам какво да правя", споделя с тъга той. Въпреки това, Джон не губи надежда, че ще успее да се адаптира. 

Коментари

Новини Варна