IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:45 | 25 ноември 2022
Обновен: 21:44 | 25 март 2024

България откри културно-информационен център в Скопие

Открита бе и съвместна изложба „Заедно II“

По материала работи: Слав Велев
България откри културно-информационен център в Скопие

Снимка: БГНЕС

Днес в Скопие бе открит официално български културно-информационен център, лентата бе прерязана в 14:00 ч. българско време. Той ще се помещава в сградата на БКИЦ-Скопие на ул. Никола Вапцаров № 6, като досега се намираше в българското посолство в македонската столица.

Центърът е открит съгласно договора, подписан между бившият външен министър Соломон Паси и бившият македонски министър на културата Ганка Самуилова-Цветановска по програма за сътрудничество между министерствата на културата на двете страни.

На събитието присъстваха посланикът на ЕС в Република Северна Македония Дейвид Гиър, културният министър Велислав Минеков, Антония Велева-директор на БКИЦ Скопие, българският посланик Ангел Ангелов, депутати и други високопоставени гости.

Открита бе и съвместна изложба „Заедно II“. Изложбата включва картини на съвременни художници от България и РСМ. За доброто настроение на гостите на събитието се погрижиха „Квартет Destiny“ и Нина Николина.

„Днес сме всички заедно – представители на България и на Северна Македония - за да покажем, че културата е важна за нашите две общества и е онзи сектор от двустранните отношения между нашите две държави, който ни сближава“, каза в речта си на откриването директора на БКИЦ Скопие Антония Велева.

Коментари

Новини Варна