IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:00 | 29 ноември 2022
Обновен: 11:27 | 19 април 2024

Византийски номера: Пускат "тол такси на километър" в Гърция. По колко?

Това съобщи заместник-министърът на инфраструктурата на Гърция Йоргос Карагианис

По материала работи: Слав Велев
Византийски номера: Пускат "тол такси на километър" в Гърция. По колко?

Снимка: Труд

Планът за „тол такси на километър“ е на масата на правителството, заяви заместник-министъра на инфраструктурата на Гърция Йоргос Карагианис, предаде Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина.

На въпрос дали таксата ще бъде на цена от 0,10€ на километър, министърът отбеляза, че цената е обвързана с договори, ратифицирани от Европейския съюз, а също и от гръцкия парламент. Затова промяната на всички договори изисква допълнително договаряне с концесионерите и Европейският съюз. Посочи, че в момента министерството работи по план, който ще бъде обявен от правителството скоро.

„Таксиране на километър“ може да бъде въведено още през 2023 г. по магистралите в Гърция, с изключение на главен околовръстен път в Атина, познат като "Атики одос", където е предвидено през 2024 г да бъдат намалени таксите до 2,50 евро от 2,80 евро, към момента.

„Веднага щом изтече съществуващият договор за концесия, цената от 2,50 евро ще важи от първия ден на изпълнение на новия концесионен договор", заяви министъра.

Коментари

Новини Варна