IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
14:29 | 7 декември 2022
Обновен: 21:58 | 23 април 2024

Германия предотврати опит за държавен преврат (ВИДЕО)

25 крайнодесни екстремисти са арестувани

По материала работи: Слав Велев
Германия предотврати опит за държавен преврат (ВИДЕО)

Кадър: Bulgaria ON AIR

Опит за държавен преврат е предотвратен в Германия. При безпрецедентна акция полицията разби клетка на крайнодесни екстремисти. Задържан е лидерът им - 71-годишният принц Хайнрих Тринайсети. Според Федералната прокуратура целта му била да бъде обявен за монарх на страната.

Рано сутринта 25 членове на крайнодясното движение "Граждани на райха" бяха арестувани по подозрения за подготвяно насилствено нахлуване на въоръжена група в германския Бундестаг, предаде Bulgaria ON AIR.

"Демокрацията беше опазена - от сутринта тече мащабна антитерористична акция. Федералната прокуратура разследва терористична мрежа по подозрения за подготвян военен преврат", заяви федералният министър на правосъдието на Германия Марко Бушман.

Заговорниците имали за цел да преобърнат държавния ред в Германия и да го заместят с монархия, начело на която да се възкачи 71-годишният принц Хайнрих Тринайсти. За него се твърди, че произхожда от благородническата фамилия Ройс-Грайц. От самата фамилия го определиха като объркан старец, който напуснал Дома Ройс преди 14 години. От Федералната прокуратура съобщиха, че Хайнрих се е свързал с руски граждани за организирания от него преврат.

"Претърсени са над 130 локации, включително в Италия и Австрия. Истинско майсторство си е организацията на нещо като пуч. В тази група най-вероятно има и хора с контакти във високите етажи на властта", коментира анализатор.

Германия редовно арестува крайнодесни екстремисти, но според медиите в страната това е една от най-мащабните операции в историята с цел възпрепятстване на опит за държавен преврат. Близо 3000 служители на реда са участвали в обиските.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Коментари

Новини Варна