IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:40 | 10 декември 2022
Обновен: 01:13 | 18 април 2024

Задържаха зам.-председател на ЕП за корупция

Ева Каили от Гърция е един от 14-те заместник-председатели на Роберта Мецола

По материала работи: Слав Велев
Задържаха зам.-председател на ЕП за корупция

Евродепутатът от Гърция Ева Каили

Белгийската полиция е задържала евродепутата от Гърция Ева Каили, която е един от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент.

Арестът ѝ е във връзка с разследване на престъпна организация, корупция и пране на пари. Задържани са още четирима души, включително бивш евродепутат от групата на Социалистите и демократите в Европарламента, посочват белгийските власти.

Няколко месеца разследващите са проверявали опити на държава от Персийския залив да влияе на икономическите и политическите решения на Европейския парламент.

За да прокарват чужди интереси на служители на институцията са предлагани големи суми пари и подаръци. Не се посочва държавата, но според белгийски издания става дума за Катар и опитите на страната да лобира за Световното по футбол, което в момента се провежда там.

В рамките на разследването вчера са извършени обиски на 16 адреса в Брюксел. Открити са около 600 хиляди евро в брой, иззети са компютри и мобилни телефони.

След тези съобщения групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент разпространи изявление, в което обеща пълно съдействие на разследването. Гръцката ПАСОК обяви, че изключва Ева Каили от партията.

Коментари

Новини Варна